Törésmentes hajlékonyságkritika – a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület brosúrája

„Ferencvárosban ma már az utolsó fillér közpénz is megőrzi közpénz jellegét” – olvassuk a címoldalon kiemelve, ami, ugye, szegény tuskó Kósa Lajos elhíresült bon mot-jának parafrázisa. Az alcím szerint „Baranyi Krisztina, Döme Zsuzsanna és Reiner Roland a kerület helyzetéről, a választás utáni terveikről” szólalnak meg a kiadványban. Nézzük! 

Egy kampánykiadvány nem a független tájékoztatás, hanem az önpolír eszköze, célja PR és marketing, de, mint azt utóbbi tudományterületek szakértőitől tudhatjuk, ez is lehet ilyen is meg olyan is, pozitív és negatív, az emberek erkölcsi érzékére apelláló vagy a Dzserzsinszkij plósagyon (korábbi KGB-központ) kiagyalt kompromat. Lehet teremtett értékek felvonultatása és lehet „genyószívó disztroly”, hogy egy régi fanzine címével kedveskedjek. Baranyi Krisztina az alapoktól és kezdetektől indul: „Számunkra ugyan természetes, de az előző időszakokhoz képest mégis a legfontosabb változás, hogy Ferencvárosban nem kerülnek magánzsebekbe közpénzek. Az utolsó fillér is »megőrzi közpénz jellegét«, aminek hatása minden területen megjelenik. Ennek köszönhetően komoly fejlesztéseink lehettek a covidjárvány, a rekordmagas infláció és a kormány önkormányzat-ellenes intézkedései közben is. Mint például a Bakáts tér vagy a Valéria tér újjáépítése. Az atlétikai stadion felépítése a kormánynak volt fontos, nekünk pedig az, hogy a nagyközönség előtt állandóan nyitva álló, tömegsportra, kultúrára és más szabadidős tevékenységekre alkalmas hely legyen. És ez így is lett: nyár végén megnyílik a terület, rengeteg közösségi funkcióval, többek között fitneszparkkal, extrémsportparkkal, kerékpáros és görkoris infrastruktúrával, játszótérrel és kutyafuttatóval. Ennek a megállapodásnak köszönhetjük egyébként a rendelő új épületét is, amely a legkorszerűbb lesz a városban. Már készen áll, és csak az engedélyekre várunk.” 

Reiner alpolgi gegesysta érvvel áll elő: „Legalább ilyen fontos, hogy a Koppány–Földváry-tömbben élők évtizedek után méltó lakhatáshoz jutnak. Nagyon hosszan tudnám sorolni még a szociális bérlakásoktól kezdve, játszóterek, kutyafuttatók, Bubi-állomások, kerékpártámaszok és szervizpontok kialakításán vagy felújításán át a zöldítésekig vagy olyan kisebb munkákig, mint a Csicsergő óvoda 130 éves műemlék kerítésének helyreállítása.” 

Suzi Dada alpolgármester asszony azt mondja: „A kulturális és civil pályázatok kisebb összeget érintenek, de nekem nagyon fontos, hogy most már ezek is átlátható, patyolattiszta pályázati rendszerben dőlnek el. Annak is örülök, hogy rendezvényeinken megmutathattuk a ferencvárosiak befogadó oldalát, akár Ukrajnából menekülők, akár határon túli magyarok, akár határon belül diszkriminált kisebbségek fordultak hozzánk.”

Az ismeretlenség homályában maradó kérdező kérdéseire a három szereplő (a polgármester és az alpolgármesterek) felváltva, de uniszónóban válaszolgat egy oldalpáron. A covid nagy kihívásáról így: „Megható volt a járvány kitörésekor az önkéntes segítők tömegeinek megjelenése. Több mint hatszáz önkéntes munkáját koordináltuk, és ezek a kapcsolatok sokszor a mai napig megmaradtak. Tudok olyanokról, akik együtt járnak nyaralni. Még egy ilyen nehéz időszak is lehetőség volt arra, hogy a lakosságból közösség váljon.”  Baranyi Krisztina az új ukrajnai testvérvárosból, Bucsából érkező gyerekeken érzékenyült el nagyon. „Néhány hónappal korábban a legsúlyosabb borzalmakat élték át: valamennyien elvesztették a szüleik közül legalább az egyiket. Ennek természetesen viselték a nyomait, de közben ugyanaz érdekelte őket, ugyanolyan ruhákat hordtak és ugyanazokat játszották, mint a mi gyerekeink. Valamiért ez még annál is nagyobb hatással volt rám, mint amit a helyszínen láttam, amikor mi jártunk náluk.” (Pedig az sem volt akármi, és a korszerű újságírás egyik alappéldája a The New York Times videója, amit egy játékfilmnyi csapat állított össze, a korszerű tech eszközeivel mutatva be a mészárlást, amit a Jablonska utcában – mely kerületünkből leginkább a Mester utcához hasonlítható méretében – a 234-es orosz ejtőernyős deszantezred hajtott végre, és ennek nyomait, megölt civilek fényképeit láthatta is a polgármesteri delegáció a még felszenteletlen bucsai ortodox templomban.

Baranyi tanulási folyamatként is beszél a négy és fél évről. „Komoly tanulság közelről megtapasztalni a bürokrácia és a politikai játszmák kártékony hatását. Szerettük volna például, ha az Ecseri úti metrómegálló környékének felújítása közvetlenül a metrófelújítás után elkészül, de a képviselők többsége ezt hatalmi-politikai szempontoktól vezérelve leszavazta. Ám nem adjuk fel, és az új képviselőkkel együtt meg fogjuk oldani ezt is.” Döme Zsuzsanna rátromfol: „Megdöbbentő, mennyi kárt okozott a korábbi (fideszes – a szerk.) városvezetés urambátyám gyakorlata és a haveri alapon járó előnyök. Ezért is fontosak az átlátható szempontok, az önkormányzat előtti egyenlőség.” Ő egyébként a közösségi költségvetés méretét irigyli a többi kerülettől, különösen a nyóckertől, ahol jócskán magasabb összegről dönthetett a lakosság. Reiner Stockholmot és Párizst követi, amelyek példamutatók abban, ahogy a közterületről gondolkodnak: zöldítenek, ahol csak lehet, felújítanak, és ami a legfontosabb, egyenrangú félként kezelik a gyalogost, kerékpárost és rollerezőt az autóssal. Baranyi szerint „Gyorsítani kell a rossz állapotú lakóépületek rehabilitációját. Bár riválisaink híresztelésével szemben pörgött az eddig is: 15 lerobbant ház több száz lakójának tudtunk méltó lakhatást biztosítani.” Döme arra büszke, hogy „már most is érvényes szerződésünk van otthon ápolásra egy szervezettel, amelyet fogyatékos gyermeket nevelő szülőkkel egyeztetve választottunk ki.  Jelenleg a leghaladóbb nyugati minták alapján tervezett támogatottlakhatás-programot készítünk elő, és ezt mindenképpen szeretném megvalósítani is.” 

A covidjárvány alatti segélyprogramot pontokba is szedték.

 •  Bevásárlás, gyógyszerkiváltás több mint 1000 lakosnak
 •  7500 adag ingyen kiosztott meleg étel 
 • 170 000 maszk házhoz szállítása, és kiosztása csomópontokon
 • Ingyenes lakossági és dolgozói covidtesztelés
 • Élelmiszer- és higiéniai csomagok 160 családnak heti rendszerességgel 
 • Mentálhigiénés segélyvonal és covid-kibeszélőpontok
 • Hajléktalanok külön ellátása (maszk, fertőtlenítő, vitamin) 
 • Rendszeres köztéri fertőtlenítés
 • Rendkívüli járadék az állásukat a járvány miatt elvesztő kerületieknek
 • Szociális támogatások
 • Riksás mozgókoncertek és tetőkoncertek
 • Használt laptopok gyűjtése és kiosztása távoktatásban részt vevő, rászoruló gyerekeknek 
 • Tanulószoba a munkába járó szülők gyerekeinek
 • Nyári napközis táborok biztosítása iskolásoknak
 • Lakossági parkolók az ingyenes parkolás hatásainak ellensúlyozására 
 • Vendéglátósok bérleti díjának csökkentése
 • Bérleti díjak határidejének elhalasztása
 • Ingyenes jogsegély
 • Önkéntesek toborzása és koordinációja már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt (közel 500 önkéntes)
 • 4000 tájékoztató plakát, több tízezer szórólap 
 • Zöld számok

Lakók levelei mutatják a lakossági hálát, majd választási alapismeretek következnek.

„Ne hagyd otthon: személyi igazolvány vagy útlevél és lakcímkártya! Más iratra nem lesz szükséged! 

Ha IX. kerületi vagy, akkor ezen a választáson 5 szavazólapot fogsz kapni:

 1. Ferencvárosi polgármester – egyéni jelöltek
 2. Ferencvároson belüli egyéni választókerületed képviselője – egyéni jelöltek
 3. Főpolgármester – egyéni jelöltek
 4. Fővárosi közgyűlés – pártlisták
 5. Európai Parlament – pártlisták 

Akkor is szavazhatsz, ha nem vagy magyar állampolgár, vagy nincs a kerületben bejelentett állandó lakcímed! 

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán minden magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar vagy az Európai Unió más tagállamának állampolgára, illetve Magyarországon menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező személy szavazhat. 

Ha Ferencvárosban szeretnél szavazni, de állandó bejelentett lakóhelyed nem itt van (pl. itt tartózkodó egyetemista vagy), át tudsz jelentkezni a IX. kerületbe. A szavazás feltétele, hogy már 2024. február 9. napján (a választás kitűzését megelőző 30. napon) volt a kerületben bejelentett tartózkodási helyed, és ennek érvényessége legalább június 9-ig (a szavazás napjáig) tart.

Az átjelentkezési kérelmet legkésőbb június 5-ig beadhatod elektronikus úton  a www.magyarorszag.hu-n, vagy  személyesen vagy meghatalmazott útján  (bármelyik helyi választási irodában). Például a IX. kerület választási irodájában  1092. Budapest, Bakáts tér 14. / +36 1 2151077 / jegyzo@ferencvaros.hu”

Már 2019-ben a választási szereplés magyarázatában az egyik kedvenc pillanatom volt a tuskó Kósa Lajos fitymáló arckifejezése a budapesti eredmények kommentálása közben, és ahogy ki tudta mondani az idegenszívűség kulcsszavát: „Ja, és a külföldiek!” Nem szeretnék saccolgatni, mennyi külföldi él most bejelentetten Budapesten, tízezres nagyságrendűnek gondolom, ami nem számít kirívónak egy nyugati nagyváros esetében, és 20% Lajoska valószínűleg helyesen gondolta, hogy a fővárosban életvitelszerűen élő külföldiek jó része nem a NER megveszekedett híve; bár a kínai szavazatokra kíváncsi lennék. Az angol nyelvű szavazási útmutató végén mindenesetre ott a tetszetős felhívás: „Help to save Budapest! Vote out Orban!” („Segíts megvédeni Budapestet! Szavazd ki Orbánt!”)

A Baranyi-lista következik – bár szemben például a nyóckerrel nincs „migrációs hátterű” képviselőjelölt, a szomszédban, a Pikó-listán többen is –, a Kilenconline interaktív térképéhez hasonlóan láthatók a választókörzeti határok és a jelöltek. Annyi hiba van a térképen, hogy a nagy kapkodásban összecserélték a 10-es és a 12-es választói körzet jelöltjeit. Helyesen: Döme Zsuzsa a 10-es és Medgyaszai Csaba a 12-es körzet jelöltje. 

Tehát a jelöltek és közvetlen leendő feladataik.

 1. Hanák Gábor

örökségvédelem, környezetvédelem, kultúra

hanak.gabor@lehetmas.hu

 1. Rácz Györgyi

közlekedés, szociális ügyek, környezetvédelem

raczgy.mkkp@gmail.com

+3614453025

 1. Reiner Roland

zöldítés, forgalomcsillapítás, rehabilitáció, utcafelújítás

reiner.roland.ferencvaros@gmail.com

 1. Süveg Anna 

környezetvédelem, oktatás, közösségi terek, közlekedés, kultúrpolitika

suveg.anna@lehetmas.hu 

 1. Mező Tímea

egészségügy, zöldítés, idősügy

+36705151013

 1. Szántai Zsombor 

közlekedés, városüzemeltetés, szociális ügyek

szantai.zsombor@momentum.hu

+36203456286

 1. Mendly Miklós

közlekedés, szociális ügyek, közösségépítés

mendly2@gmail.com

 1. Kovács András 

innováció, városfejlesztés, zöld átállás

kovacs.andras@momentum.hu

+36203161191

 1.   Kacsó Balázs 

közlekedés, környezetvédelem, városüzemeltetés    

kacso.balazs.2024@gmail.com

 1. Döme Zsuzsanna

kultúra, szociális ügyek, civil szervezetek, közösségépítés

 1. Mathauser Tünde

környezettudatosság, állatvédelem, szociális ügyek

kalcsotundi@gmail.com

+36306462269

 1. Medgyaszai Csaba

Ecseri felújítás, közösség és közös nevező, szociális ügyek

+36303031819

 

Az utolsó előtti oldalpár „amikre büszkék vagyunk”, fényképekkel szépen illusztrált fejezet.

Fudan, 2021  

„A dél-ferencvárosi Duna-partra tervezett Diákváros megépítését sokáig az összes politikai szereplő támogatta. A már elkészült tervek alapján a beruházás több tízezer diák lakhatását biztosítaná, és visszafoghatná a budapesti albérletek elszabadult árait is. 2021 elején oknyomozó újságírók derítették ki, hogy a kormány titokban a kínai állam és kommunista párt irányítása alatt álló Fudan Egyetemmel állapodott meg a területre épülő campusáról.  Válaszul a ferencvárosi önkormányzat a kínai diktatúra áldozatairól nevezett el utcákat a helyszínen, Baranyi Krisztina pedig népszavazást kezdeményezett az ügyben. A kínai állam minden jel szerint visszakozik a tervektől, bár a Fudan megépítésének veszélye még nem múlt el teljesen.”

Új szakrendelő, 2024  

„Egy ötemeletes, új épülettel egészül ki a Mester utcai szakrendelő. 2024 őszén beköltözhetnek az eddig jórészt régi, lerobbant helyiségekbe szorult háziorvosi rendelők. Az új épületben korszerű egynapos sebészeti ellátás is lesz, több műtővel, új, modern orvosi műszerekkel. Átköltözik az angiológia, az ortopédiai rendelő, a szemészet, az urológia, az ultrahang, a nőgyógyászat, a diabetológia, a bőrgyógyászat és a fül-orr-gégészet.”

Bakáts tér, 2022 

„Az addiginál nyolcszor több zöldfelület, huszonkilenccel több lombos fa, virágágyások kerültek a megújult Bakáts térre. A korábbi, fideszes városvezetés tervei alapján, a NER-ben máshol már megismert térkősivatag lenne a téren. A Baranyi-vezetés teljesen új terveket készített, az átépítést kiterjesztette a környező utcákra, és az eredeti költségvetésből hat hónap alatt elkészült a beruházással.”

Valéria tér, 2023 

„A Valéria tér a József Attila-lakótelepen élők népszerű közösségi találkozóhelye, a termelői piac és decemberben az adventi gyertyagyújtások helyszíne. A felújításával 2000 négyzetméternyi betonburkolat zöldült ki.” 

Boráros téri zebra, 2023 

„A Boráros tér déli oldalán évtizedekig csak az aluljárón keresztül vagy a tér teljes megkerülésével lehetett eljutni a buszpályaudvartól a HÉV- és villamosmegállóhoz. 2023 augusztusa óta ezt végig a felszínen, akadálymentesen tehetik meg az erre járók.”

Parkolás, 2020 

„A ferencvárosi parkolásból származó bevételek egy külső üzemeltető cégen keresztül éveken át vándoroltak magánzsebekbe. A konstrukciót a fideszes városvezetés alakította ki, az akkori »ellenzéki« – és ma már Gegesy Ferenc mögött felsorakozó – képviselők aszisztálásával. Baranyi Krisztina első intézkedése volt ezért a parkolást az önkormányzat saját üzemeltetésébe venni. A 2019 előtt nullához közeli pénzügyi eredményt produkáló kerületi parkolás idén 1 milliárd forint hasznot termel Ferencvárosnak.” 

Földváry, 2023 

„A Földváry és Koppány utcák határolta háztömb Budapest egyik legrosszabb állapotú lakórésze. Az ott élők évtizedek óta vártak jobb lehetőségre. Tavaly megkezdődött a bérlők kiköltöztetése és az omladozó lakónegyed felszámolása. Hat épületből kettőt már elbontottak, az önkormányzat így több száz családnak biztosított méltó lakhatást máshol.”

Rehabilitáció, házfelújítás, 2020–24 

„A ferencvárosi rehabilitációs programot korábban évtizedeken át biztosító források a  töredékükre estek vissza. Teljesen megszűnt a program két legfontosabb lába, az állami és az uniós finanszírozás. A járvány, majd a gazdasági válság hatása miatt jelentősen visszaestek a magánbefektések is. Mindezek ellenére az önkormányzat 2019 vége óta 15 lerobbant épület lakóit költöztette át felújított lakásokba.” 

Miyawaki, 2022 

„Két éve jött létre az első, és ma már öt úgynevezett Miyawaki-minierdő van Ferencvárosban. Az önkormányzat és a 10 millió fa civil szervezet együttműködésében megvalósított minierdőkbe  sűrűn ültetnek őshonos facsemetéket, amelyek hosszú távon önfenntartóvá válnak.”

Komposztálók, 2022 

„A Boráros téren és az FMK udvarán az önkormányzat két közösségi komposztálót alakított ki, amelyek karbantartásáról kerületi komposztmester gondoskodik. A szerves anyagok, a zöldhulladék kezelésének takarékos módja kíméli a környezetet és csökkentheti a szemétdíjat is.” 

Biciklis szervizpontok, 2022 

„Az önkormányzat szervizpontjai hét kerületi helyszínen támogatják a kerékpárosok biztonságos közlekedését. Csavarhúzó, öt különböző típusú kulcskészlet, gumileszedő és pumpa segíti ki a biciklistákat.”

Konnektor, 2020  

„A Konnektor Inkubátorház művészeknek és tenni vágyóknak ad otthont: a kulturális élet kisebb, új vagy speciális érdeklődésre számot tartó szervezetei, informális csoportjai valósíthatják meg az elképzeléseiket. A Ferencvárosi Önkormányzat új kulturális központja minimális költségvetésből, független intézményként működik.”

Bakáts Bunker, 2024

„A frissen nyílt Bakáts Bunker galéria és underground kulturális tér kortárs művészeti és szellemi alkotóműhely, ahol kiállításokkal, előadó-művészeti alkotásokkal, beszélgetésekkel, workshopokkal, nyitott ajtókkal és nyitott gondolatokkal találkozhat a közönség.”

Utcazene feszt, 2023 

„Augusztus végén zsongással telt meg a Kálvin tér és környéke a Ferencvárosi Utcazene Napokon. Számos koncertre, utcaszínházi előadásra, gólyalábasokra, népzenére, világzenére és sok más izgalmas produkcióra számíthat, aki Belső-Ferencvárosban jár.”

Átláthatóság 

„Az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország »Ez a Minimum!« néven átláthatósági programot hirdetett meg az önkormányzatoknak. A 2019-es választásokon nyertes ellenzéki vezetésű önkormányzatok többsége elkötelezte magát a program megvalósítása mellett. A civil szervezetek 2022-ben részletesen, 42 szempont alapján vizsgálták meg az eredményeket. Ferencvárost a harminc vizsgált önkormányzat közül az első helyre rangsorolták (a XI. kerülettel holtversenyben).

Védett lakások, 2021 

„Baranyi Krisztina 2020 őszén indította el a »Védett lakások« programot, amely a kapcsolati erőszak áldozatai számára nyújt azonnal elérhető segítséget. Az önkormányzat átmeneti szállást, alapvető eszközöket, például higiéniai csomagot és szükség esetén gyerekeknek taneszközöket, valamint jogi, adminisztratív és pszichológiai segítséget biztosít a bántalmazottaknak. Ha Ferencvárosban lakik, és bántalmazás áldozatává vált, vagy szemtanúja lett annak, akkor hívja a 06205183311-as számot, vagy írjon az ovohely@feszgyi.hu címre!”

Szolidaritás Ukrajnával, 2022 

„A budai várból az utolsó pillanatban kirakták, Ferencváros befogadta 2022 júniusában az ukrán nagykövetség jótékonysági koncertjét. A Bakáts téren Ukrajna legismertebb színészei, énekesei, művészei léptek fel. A szolidaritás kifejezése mellett a résztvevők támogatást gyűjtöttek a háború áldozatainak is. Az év végén Ferencváros testvérvárosi megállapodást kötött az orosz agresszió szimbolikus helyszínével, Bucsával. A kárpátaljai Beregszász mellett az önkormányzat Bucsának is több körben nyújtott támogatást.”  

Szabad sajtó, 2020 (Szerkesztőségünknek különösen kedves az országos sajtóból vett idézet, amely a sajtó függetlenségét ünnepli – tényleg olyan lapot óhajtottunk a kezdetektől csinálni, amit nem csak krumplihámozáskor, a héj gyűjtésére használhat az olvasó.)

„A IX. kerületben, ahol 2019 őszén az ellenzék által támogatott független Baranyi Krisztinát választották polgármesternek, az eddigiektől markánsan eltérő önkormányzati lap működik. Hiányzik belőle nagyjából minden, ami az önkormányzati sajtót sokszor elviselhetetlenné teszi: nincs benne állandó polgármesteri interjú, sem fotódömping, nem beszél minden számban legalább egy alpolgármester csip-csup ügyekről, és nyelvileg, de képileg is sokkal igényesebb, mint ami a műfajban megszokott. Úgy fest, hogy a 9 címet viselő újság készítői úgy döntöttek, kilépnek az olvasót nemcsak próbára tevő, de valójában le is néző propaganda+pr kombináció uralta keretekből… (Megszületett a NER-t idéző balos propaganda, de van más is – milyen tömegsajtót csinál az ellenzék közpénzből?”, 24.hu, 2021. május 28.)

Jégpálya a Budapest Parkban, 2021  

„Az önkormányzat és a Budapest Park együttműködésében nyílt meg és üzemel a téli időszakban a város egyik legnagyobb és legszebb jégpályája. Délelőttönként a ferencvárosi óvodásoknak és iskolás csoportoknak biztosít szervezett korcsolyaoktatást, délutánonként pedig minden kerületi lakos kedvezményes áron használhatja a pályát.” 

Továbbá

 • kizárólagos lakossági parkolók
 • nyári hétvégeken a járműforgalom minimalizálása
 • dézsás fasor a Lónyay utcában
 • zöld udvar pályázatok
 • az Ifjúmunkás utca teljes burkolat felújítása
 • a Távíró utcai parkoló felújítása
 • háziorvosi rendelők felújítása
 • onkológiai szűrőprogram
 • légszennyezés-mérés hat helyszínen,
 • park- és játszótér-felújítások
 • mobil játszóház
 • ingyenes asztalitenisz télen-nyáron
 • új Bubi-pontok,
 • 13 új kerékpár- és rollertároló
 • kutyafuttatók felújítása 
 • integrált kutyás parkok létrehozása 
 • a kulturális pályázati rendszer reformja
 • ReKultiFeszt
 • mozgó koncertek a magyar kultúra napján
 • Magyar Nyelvért díj
 • József Attila irodalmi támogatás fiatal költőknek, íróknak
 • óriásplakát- és citylight-pályázat
 • public art – utcai művészet pályázat
 • közösségi költségvetés
 • a képviselő-testületi ülések élő közvetítése

A Gegesy-koalíció információnk szerint csak a hónap legvégére, vagy júniusra  tervez hasonló kiadványt: ezt és a Fidesz kampánybrosúráját is természetesen szemlézni fogjuk, amikor eljut hozzánk.

– vba –

Fotó: Stépán Virág