„Továbbra sem lopunk” – Baranyi Krisztina kihirdette a programját

Nyitott, progresszív, Európa-párti politikai szellemiség, a Magyarországon hagyományos (és hagyományosan káros) szekértábor-logikán alapuló politikai szerepek nélkül – ezzel a felütéssel indul az újrázásra készülő jelenlegi polgármester nyolc pontra tagolt választási programja.

Keményen indul a polgármester Fejlődő és szabad Ferencváros 2.0 elnevezésű programja:

1. Pénz: „Továbbra sem lopunk.” A még mindig megmaradt néhány politikai kifizetőhely lenullázását ígéri. Ezen kívül pedig szigorú költségvetési fegyelmet.

2. Rossz állapotú lakóépületek rehabilitációja: aminek megvalósításához EU források bevonásán is dolgoznak. A rehabilitációs program felgyorsítását ígéri, mégpedig úgy, hogy „a felújítás sorrendjét az épület műszaki állapota és nem a választókerület képviselőjének politikai alkuja dönti el.” aminek megvalósítására EU források bevonásán is dolgoznak.

3. Köztisztaság: sok gyakorlati probléma megoldásáról esik szó a nagytakarításoktól a varjúbiztos szemeteseken és a veszélyeshulladék-gyűjtésen keresztül az edukációig.

4. Közterületek, közlekedés programpont talán a legbővebb. A most záruló ciklusban elmaradt Ecseri metrófelszín mellett a szomszédos Pöttyös utcai állomás, a Haller park, valamint az Angyal, Ipar, Viola, Sobieski utcák rekonstrukciója szerepel a tervekben. A Ráday utcába csak engedéllyel lehet majd bemenni, a középiskolások pedig Bubi-bérletet kapnak – ígérik. Szó esik még sulizónákról, akadálymentesítésről, játszóterekről, kutyafuttatókról, futósávról, kizárólagos lakossági parkolásról.

5. Környezetvédelem címszó alatt a legtöbb szó a faültetésről esik, de jut figyelem a soroksári Duna-partra és a vízgazdálkodása is.

6. Egészségügy és gyermekellátás: az iskolai menzák svédasztalos átalakítását irányozza elő. A lakosságnak egészségügyi szűrőprogramokat, az egészségügyi dolgozóknak, a bölcsőde- és óvodapedagógusoknak, a szakdolgozóknak lakhatási támogatást ígér, valamint az óvoda- és bölcsődeépületek, -udvarok felújítását.

7. Kultúra: ebben a blokkban pályázatokról, előadóművészetre alkalmas helyiségekről, József Attila hagyatékáról és ingyenes szabadtéri rendezvényekről is beszél.

8. Részvételiség és civil szervezetek: a közösségi költségvetés növelését, közösségi tervezést ígér, együttműködést a civilszervezetekkel. Itt esik szó az önkormányzati ügyintézés átalakításáról, digitalizálásáról is.

 

Fotó: Stépán Virág