Újra kell számlálni a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatokat – így döntött a Kúria

„Csak remélni lehet, hogy nem tör ki a káosz” – reagált a döntésre Karácsony Gergely, aki választási csalási kísérletként fogja értelmezni, ha nem a kerületi választási irodákban őrzött urnáknál, a sajtó nyilvánossága előtt végzi el az újraszámlálást a választási bizottság. Vitézy Dávid szerint „bármely fejlett demokráciában” teljes újraszámláláshoz vezetne egy ennyire szoros eredmény, és bízik abban, hogy megfelelően őrzik a voksokat.

A határozatot a Kúria azt követően hozta, hogy az Alkotmánybíróság úgy döntött, felül kell vizsgálnia az eredeti döntést, miszerint jogerős a Nemzeti Választási Bizottság határozata arról, hogy Karácsony 41 szavazattal legyőzte Vitézyt.

A Kúria elrendelte „a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását, és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását”. A végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs.

A főpolgármester az újraszámolást csak akkor fogadja el tisztességesnek, ha a Nemzeti Választási Bizottság tagjai a kerületi választási irodákban őrzött urnákat a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel és végzik el az újraszámlálást. Vitézy Dávid szerint egy ennyire szoros eredmény „bármely fejlett demokráciában” teljes újraszámláláshoz vezetne, de ő is jelezte: bízik benne, hogy megfelelően őrzik a szavazatokat, és az újraszámlálás megkezdéséig senkit nem engednek hozzájuk férni. 

„Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait. A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak. Az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett. Csak remélni lehet, hogy nem tör ki a káosz” – reagált a döntésre Karácsony Gergely.

„Senki nem tudhatja, mi lesz a folyamat eredménye, az is lehet, hogy végül nő a különbség köztünk Karácsony Gergellyel, és az is, hogy csökken. Egyet azonban tudok: bármely fejlett demokráciában egy ennyire szoros eredmény (41 szavazat, ami 0,005%, azaz öt százezrelék különbség) és az ahhoz képest igen magas tévesztési arány a már újraszámolt érvénytelen szavazatok megítélésében (2,3%) teljes újraszámláláshoz vezetne. Ennek így kell történnie Budapesten is – persze jó lett volna, ha ehhez nem kellett volna ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő” – írta ugyanakkor Vitézy Dávid.

A Kúria eredeti, június 26-i döntése szerint Vitézy az összes érvényes szavazólap újraszámlálását olyan jogszabálysértésre hivatkozással kérte, amely nem volt az NVB előtti eljárás tárgya, ezért azt érdemben nem vizsgálhatták – emlékeztetett a HVG. A túl vékony kihúzásra pedig ez volt a válasz: „Nem igazolta, de még csak nem is valószínűsítette, hogy a szavazólapokon a kiesett jelölt vékony tollal való áthúzása alkalmas volt a választói akarat befolyásolására.”