Újraválasztási demonstráció a fővárosban

Tiszta vizet a pohárba! jelszóval demonstrációt szerveznek ma Budapesten. Este hattól az Alkotmány és a Honvéd utca sarkára várják azokat, akik azt gondolják, hogy nem szabad teret adni a választási csalásoknak.


„Elegünk van a hazugságból, az igazságtalanságból. Ne adjunk teret a választási csalásoknak. Álljunk ki Budapestért, Karácsony Gergelyért és a saját jövőnkért! Álljunk ki az igazság és a tisztesség mellett! Írjanak ki inkább új szavazást. Nyerjen bárki, a verseny legyen tiszta” – ezek a hívószavak a közös kiálláshoz.
Miután a Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy helyt ad Vitézy Dávid beadványának, és Budapesten újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait, ahogy erről cikkünkben is hírt adtunk, Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester a választás megismétlését kezdeményezte a közben felmerült szabálytalanságok kapcsán. Többek között a választási bizottság nem a plombával lezárt szavazóurnákat rendelte be, hanem a felbontott urnákból az érvénytelen szavazatokat, ráadásul nem tették kötelezővé, csak ajánlották, hogy a plombák felnyitásakor legyenek jelen az ellenzéki pártok delegáltjai.
A nemzetközi választási megfigyelők (ENEMO) ugyancsak elítélték Szentkirályi Alexandra utolsó pillanatban történt visszalépését, a választók efféle megtévesztését, félretájékoztatását, mivel az a választási eredmények befolyásolásához vezet.
„Nagyon könnyű az érvénytelen szavazatból csak egy tollvonással érvényes Vitézy-szavazatot csinálni. Mindezek alapján nem lehetünk biztosak abban, hogy az újraszámlálás során nem történt-e valami, ami érdemben befolyásolja a végeredményt” – nyilatkozta Karácsony.
Mindezek okán ő maga hirdetett péntek délután hatra demonstrációt a Nemzeti Választási Bizottság épületéhez.
Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala