Van-e Joe Biden-effektus Ferencvárosban?

A fél ország arról beszél, hogy mi történik kerületünk politikájában. A helyzet guzmis. Katyvaszos. Kevesebb mint két hónap van az önkormányzati választásig, és a harc a végletekig kiélezett és öldöklő. Egyre sűrűbb. Az antibaranyisták kezdeményezésére a dicső, koros korábbi polgi, Gegesy Ferenc is bedobta kalapját a ringbe. 

Gyurákovics Andrea a Fidesz polgármesterjelöltje. Az ő indítása – Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölti indításához hasonlóan – azt jelzi, hogy a Fidesz–KDNP beismerte: nem tudja bevenni a Ferencvárt. Gyurákovics esélyei saját jogon minimálisak, ő a budapesti önkormányzati politika afféle nőstény DJ Jeszyje, nem is véletlen, hogy fő megszólalási terepe a Pesti Srácok nevet bitorló NERita propagandaorgánum, amelyben az emlékezetesen suttyó Jeszenszky Zsolt-kirohanás volt Baranyi Krisztina ellen. Gyurákovics esélye az országos politikai ellenzék megosztása, és esetlegesen egymás kiütése a közelgő polgármester-választáson, semmi más. 

Gegesy az SZDSZ talán legsikeresebb polgármestere volt, Demszkynél is sikeresebb, noha pont annyiszor választották meg, mint őt. Ötször. Csak Demszky nem indult 2010 után, Gegesy Ferenc viszont korábban is megpróbált. Gegesy erőssége a városrehabilitáció volt, elég egy könnyű sétát tenni a dzsentrifikált Középső-Ferencvárosban, látszik. Gegesynek mindig a kerület volt az ambíciója. Gegesyt 2010-ben és 2014-ben az MSZP „háttérembere”, majd megosztó polgármesterjelöltje, Pál Tibor buktatta meg. 2019-ben Gegesy beállt Baranyi Krisztina mögé, és a ciklus utolsó évéig főtanácsadója volt, elsősorban költségvetési kérdésekkel foglalkozott. Tavaly novemberben számomra nem teljesen átlátható okok miatt és körülmények között távozott. A múlt héten elfogadta az antibaranyista Komintern felkérését a polgármesterjelöltségre. Gegesy 74 éves, ha nyer és kitölti a ciklust, közel 80 lesz a végére. Életkorát tekintve majdnem egy földre szállt Joe Biden, csak neki nem Trump az ellenfele. Kérdés: van-e Joe Biden-effektus Ferencvárosban, számít-e a kor?

Baranyi Kriszta kampánymondata a „nem törik, nem hajlik”. Ami nem hazudik a választóknak, Baranyi Krisztina tényleg törhetetlen: harcos és elkötelezett. A hajlékonyság már egy másik kérdés, azt biztosan nem lehet rá mondani – mint a jelen magyar történelmének tudatalattijára, Kádár Jánosra –, hogy „a kompromisszumok robotosa” lenne. Akkor sem „hajlik”, amikor az kétségkívül a biztosabb megoldás lenne, mint a kemény intranzigencia. Meg kell vallanom, és pont ezeken a hasábokon, hogy a 2019-es ferencvárosi önkormányzati választást én csak a távolból követtem, a hangulatokra, személyes indulatokra nem volt tapasztalati rálátásom, csak utólagos és értelmező. Az akkori személyi ellentétek, személyeskedések súlyát csak utólag, az önkormányzat testületi üléseinek hangulatából próbáltam és próbálom kihüvelyezni, és ez más, mint az aktuális tapasztalás. Már korábban is, de 2019 után bizonyosan, Baranyi Krisztina az országos politika számontartott aktora lett, talán a legismertebb budapesti kerületi polgármester, nem véletlenül állandó szereplője a „legbefolyásosabb magyar nők” tízes listájának, nem véletlenül érkezett neki egy csomó felkérés az idei választás előtt. 

A Jobbik–Konzervatívok polgármesterjelöltje Szilágyi Zsolt. Némi kognitív disszonanciát jelez részéről, hogy beállt az antibaranyista népfrontba, tehát saját magával szemben Gegesy Ferencet támogatja. (Szórakoztató cikket közölt erről az országos sajtó is.) Ezt az önellentmondást nyilván lejátssza majd saját magával, komoly esélye a polgármesterségre úgysincs. Ahogy nincsen a Jobbikból kivált, Mi Hazánk nevű radikálisan szélsőjobboldali pártnak sem, polgármesterjelöltjükkel, Kvacskay Károly gépészmérnökkel még csak most ismerkedünk: annyit tudni, hogy öt évig volt a kerület pénzügyi és ellenőrzési bizottságának tagja, jelenleg egy gazdasági vállalkozás vezetője. Cséplő Dániel a Szolidaritás nevű formáció nevében jelölteti magát, róla annyit tudni, hogy a testületi üléseken a Fidesz-frakció mögött ülve, illetve a Facebookon szokott puffogni, és Gyurákovics Andreához hasonlóan kijelentette, hogy nem nyilatkozik lapunknak. A héten még lehet újabb polgármester-önjelöltekre számítani, akik bizonyára színesítik majd a palettát. 

Vicces lenne, ha még Magyar Péter új politikai csírakezdeménye is indítana polgármesterjelöltet Ferencvárosban. Baranyi vele is tengelyt akasztott, kölcsönösen horzsolásos lett a viszony. A Tisza párt nem az első ilyen néven a magyar történelemben, bár az eldöntendő, hogy most a mikszáthosan megmosolyogtató és korrupt Tisza Kálmán pártja lenne, vagy fiáé, a Monarchia utolsó magyar miniszterelnökéé, a kemény és erősen megosztó Tisza Istváné. De tudjuk, a Tisza is csak egy mozaikszó, csakúgy, mint a „szépemlékű” Szanyi kapitány pártja, az Iszom. Fontos azt pontosítani, hogy Ferencváros folyója viszont a Duna. 

Ez a választás Gegesy és Baranyi között dől el, nagy kérdés, hogyan kampányolnak majd egymás ellen.

– vba  –

A képen: Baranyi Krisztina és Gegesy Ferenc 2020-ban

Fotó: Déri Miklós