Vitézy alkotmányjogi panaszt nyújtott be, de attól még jogerős Karácsony mandátuma

17 oldalas érveléssel alátámasztott panaszt nyújtott be Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz a főpolgármesteri választással kapcsolatban – vette észre a Telex az Alkotmánybíróság honlapján. Ettől azonban Karácsony Gergely napokban átvett mandátuma jogerős, legfeljebb, ha minden jogi fórum igazat adna Vitézynek – ami nem túl valószínű –, meg kellene ismételni a főpolgármester-választást – magyarázta a jogi helyzetet dr. Tóth Zoltán választási szakértő a Kilenconline-nak.

Karácsony Gergely a Párbeszéd-Zöldek–DK–MSZP jelöltjeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson, amelyet végül a választás érvénytelen szavazatainak június 14-i újraszámolása után 41 szavazattal nyert meg Vitézy Dáviddal, az LMP–Zöldek–Vitézy Dáviddal Budapestért jelöltjével szemben.

A győztes június 17-én a Kúriához fordult a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítése és a szavazás megismétlése érdekében. Erre azért került sor, mert egy, az újraszámlálást megelőző sajtótájékoztatón megígérte ezt, és annak ellenére is megtartotta szavát, hogy várakozásai ellenére a szavazatok újraszámlálását követően mindössze 41 szavazattal ugyan, de ő maradt a győztes.

A választás megismétlésére vonatkozó indítványt a Kúria június 26-án elutasította, és Karácsony Gergely 27-én át is vette megbízólevelét a Fővárosi Választási Bizottságtól (FVB) a 2024. október 1-től kezdődő választási ciklusra.

Vitézy Dávid június 28-án, még határidőben, alkotmánybírósági panaszt nyújtott be a Kúria döntésével kapcsolatban, a döntés alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérve. Fő érve, hogy Szentkirályi Alexandra „nevének áthúzása olyan megtévesztő módon valósult meg, ami a választópolgárok és a jelöltek számára is elérte az alapjog-korlátozás szintjét” – olvasható a beadvány összefoglalójában.

A volt főpolgármester-jelölt szokatlan módon nem posztolt a beadványról, de szerdai Facebook-posztjában megemlítette: fenntartja az alkotmányjogi panasz lehetőségét.

„Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panasz befogadásáról választási ügyben az Alkotmánybírósághoz érkezéstől számított három munkanapon belül dönt. Ez a határidő még nem telt le, a panasz befogadásáról nem döntöttek, ezért az ügy egyelőre még nincs érdemben az AB előtt” – írta a Telexnek Vitézy.

Az alkotmánybírósági panasz ellenére jogszerűen járt el az FVB, hogy átadta Karácsony Gergely mandátumát – mondta érdeklődésünkre Tóth Zoltán választójogi szakértő. Ez ugyanis nemcsak joga, hanem kötelessége is, mivel megvan a választási törvény szerinti hivatalos, végleges és jogerős eredmény. Az eredményt már nem lehetett megtámadni a választási törvény szerint, csak az alaptörvény alapján. Az alkotmánybíróság pedig egy felülvizsgálati fórum, amely a döntés esetleges alkotmányellenességét fogja vizsgálni.

Akárhogyan dönt is az Alkotmánybíróság, újabb jogorvoslatnak lesz helye, mindez pedig beláthatatlanul elhúzódhat. „Politikai patthelyzet alakulhat ki, amelyben Karácsony Gergely ellenfelei minden felszólalásukat kezdhetik azzal a fővárosi közgyűlésben, hogy vitatják Karácsony főpolgármesterségét.”  Pedig mandátuma jogerős, és tevékenysége kétségbevonhatatlan mindaddig, amíg jogerősen ki nem mondják, hogy új választásokat kell kiírni” – tette hozzá a választási szakértő.

– nie –

Fotó: Stépán Virág