Újraszámolják az érvénytelen szavazatokat

12-4 arányban szerda este úgy döntött a Nemzeti Választási Bizottság, hogy helyt ad Vitézy Dávid beadványának, és Budapesten újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait. A kétszázat is meghaladja azon bejelentések száma, amelyek szerint egyes érvényes szavazatokat érvénytelennek vettek – ezzel indokolta a nem jogerős adatok szerint a második helyen végzett főpolgármester-jelölt, hogy újraszámlálást kér. Ha a fellebbezés után további jogorvoslati fórumok elé kerül az ügy, akár július közepéig is elhúzódhat a főpolgármesteri választás eredményének jogerős megállapítása.

Szerda délután Vitézy Dávid beadta a Fővárosi Választási Bizottsághoz a fellebbezést a főpolgármester-választás eredményével kapcsolatban, amelynek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még aznap este helyt adott, és elrendelte az érvénytelen szavazatok  újraszámlálását.

A főpolgármester-választás nem jogerős eredmény szerint Karácsony Gergely 324 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid, de rekordszámú, 24 592 szavazatot nyilvánítottak érvénytelennek. A sok érvénytelen szavazat önmagában még nem lehet indok az újraszámolásra, de Vitézy sajtótájékoztatóján részletezte, miért gondolják úgy, hogy a sok érvénytelen szavazat mögött rendszerszintű probléma húzódik meg.

Olyan szavazólapokról van szó, amelyeken a visszalépett Szentkirályi Alexandra neve mellett és egy másik, versenyben maradt jelölt neve mellett is van jelölés. Minthogy Szentkirályi már nem számít jelöltnek, ezek egyértelműen érvényes szavazatok a másik főpolgármester-jelölt javára – érvelt Vitézy. Elmondása szerint 20 kerületből, több mint 200 választókörből érkezett olyan bejelentés, amely érvényes, de az érvénytelenek közé számolt szavazatokról adott hírt.

Viszonylag sok olyan szavazólap lett, ahol Szentkirályi neve mellett és egy másik jelölt (így például Vitézy) neve mellett is volt x vagy + jel. A választási eljárásról szóló törvény alapján – és ezt több, azóta nyilatkozó szakértő is megerősítette – az ilyen szavazólap egyértelműen érvényesnek, a másik (versenyben maradt) jelöltre adott szavazatknak számít. Ennek az a logikája, hogy a visszalépett jelölt nevét úgy kell tekinteni, mint ha ott se lenne, vagyis a neve mellé tett jelzés olyan, mintha mondjuk a lap margójára rajzoltak volna, nem számít, így tehát a másik jelöltre leadott szavazat érvényes.

Vitézy azt állította, hogy a szóban forgó szavazatokat számos helyen az érvénytelenek közé számolták. A főpolgármester-jelölt beszélt arról is, hogy az érvénytelen szavazatok aránya kerületek szerint eltérő, Újpesten és Erzsébetvárosban a legmagasabb. Ebben a két kerületben egészen vékony, alig látható vonallal húzták ki Szentkirályi nevét, így az továbbra is jól olvasható maradt. Más kerületekben kifejezetten vastag vonallal vagy éppen inkább fekete téglalappal húzták ki a nevet. Vitézy fotókon is bemutatta, mi a különbség a kihúzások között.

Szentkirályi nevének kihúzása a II. és a IV. kerületben (forrás: Vitézy Dávid)
Szentkirályi nevének kihúzása a II. és a IV. kerületben (forrás: Vitézy Dávid)

Vitézy szerint feltételezhető tehát, hogy jócskán akadtak olyan választók, akik Szentkirályi Alexandra neve mellé tették a jelet, majd ezek egy része – észlelve a hibát – bejelölhette a Szentkirályi által maga helyett ajánlott Vitézy Dávidot is. Ha az ilyen „kettős” szavazatokat helytelenül érvénytelennek sorolta be a szavazókör, akkor az kiderül az érvénytelen szavazatok újraszámolásával.

Ha a törvényesen rendelkezésre álló jogi eszközök kimerítése után a jogerős eredmény szerint Karácsony Gergely akár csak egyetlen szavazattal is megnyerte a választást, akkor én természetesen a nyilvánosság előtt is gratulálni fogok Budapest következő főpolgármesterének – mondta Vitézy Dávid a sajtótájékoztatón.

Az NVB döntését követően mindehhez közleményében hozzátette: a következő napokban a Nemzeti Választási Iroda munkatársai egyesével újra megszámolnak minden egyes leadott szavazatot, amelyet a szavazókörökben érvénytelennek nyilvánítottak. „Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, amely ilyen kis különbség és a mai sajtótájékoztatómon bemutatott körülmények mellett indokolt” – olvasható Vitézy Dávid közleményében.

A fideszes többségű NVB Vitézy érvelését elfogadva arra hivatkozott, hogy „a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás” – adta hírül az MTI.

Nagy Attila, az Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a döntés után jelezte: utasítja a főváros kerületi választási irodáit, hogy a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjait csütörtökön 16 óráig szállítsák az NVI-be. Az urnák felbontásánál a helyi választási bizottság tagjai is jelen lesznek. Az NVB a 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását – az NVI közreműködésével – péntek reggel kezdi meg, és várhatóan aznap befejezi, a szavazatszámlálás sajtónyilvános lesz.

Az NVB-nek hat napja van arra, hogy döntsön a fellebbezésről. Az NVB döntése ellen a Kúriánál lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani 3 napon belül, amiről 8 napjuk van dönteni – ismertette az eljárás további menetét a NVB tájékoztatása alapján a Népszava. Ha ezt sem fogadja el a kérelmező, akkor 3 napon belül alkotmányjogi panasszal lehet élni, amelyről 6 nap alatt döntenek. Ha az érintettek valamennyi jogorvoslati fórumot kihasználnak és a kérelmeiket minden esetben a legutolsó napon nyújtják be, valamint az illetékes szervek a rájuk vonatkozó határidő utolsó napján hoznak döntést, az eredmény jogerőssé válásának utolsó lehetséges napja július 12-e.

 

– kej-nie –

Fotó: Stépán Virág