Volt főtanácsadója, Gegesy Ferenc, elindul Baranyi Krisztinával szemben

Gegesy Ferencet kérték fel az ellenzéki képviselők és civilek, hogy induljon el a polgármester-választáson Ferencvárosban – jelentette be Facebook-oldalán Torzsa Sándor, a DK–MSZP–Párbeszéd–Jobbik-szövetség nevében, amelyhez a kilépett momentumos képviselők is csatlakoztak. Az ellenzéki szövetség egyúttal képviselőjelöltjeit is megnevezte a tizenkét ferencvárosi választókerületben.

Gegesy, aki polgármesterként eddig a leghosszabb időn keresztül, 1990 és 2010 között vezette Ferencvárost, és közel négy évig, 2023 végéig Baranyi Krisztina főtanácsadója is volt, már egy ideje fontolgatja, hogy elinduljon a ferencvárosi polgármester-választáson, ahogy arról a 9 magazin márciusi számában „Sokan megkerestek” címmel beszámoltunk. Akkor úgy nyilatkozott, „a pletykákkal ellenétben nem személyes nézeteltérések vezettek” a lemondásához. Ennek ellenére most eldőlt: ringbe száll a regnáló polgármesterrel szemben. Gegesy Ferenc Facebook-posztban számolt be a döntés hátteréről. Ebből kiderül: az volt a lemondásához vezető utolsó csepp a pohárban, hogy nem értett egyet az Ecseri úti metrófelszín kétmilliárdos felújításával, miközben az önkormányzati lakásállomány olyan állapotban van, hogy harminchat bérházából harminckettőt alá kellett dúcolni. Ő inkább rehabilitációra költene.

Meglep Gegesy Ferenc indulása” – nyilatkozta érdeklődésünkre Baranyi Krisztina, hozzzátéve: „azokkal indul ugyanis most, akik annak idején megbuktatták.” A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy Gegesy 2019-ben még arról nyilatkozott a 444-nek, hogy az MSZP akkori helyi vezetőjének legalább tíz év óta kimutatható, gyümölcsöző együttműködése volt a Fidesszel. „Jó választási kampányt kívánok mindannyiunknak” – tette hozzá.

A kialakult helyzettel kapcsolatban Torzsa Sándor posztjában felidézte, hogy az ellenzéki képviselők ötszáz nappal ezelőtt kezdeményeztek tárgyalást Baranyi Krisztinával a közös indulásról, amit további hat alkalommal megismételtek. „Baranyi Krisztina egyik megkeresésünkre sem reagált érdemben, majd bejelentette, hogy az ellenzéki képviselők támogatása helyett egy saját magáról elnevezett egyesület színeiben indul az önkormányzati választáson” – fogalmaztak.

„Jogosak a Baranyival szemben felsorakozott képviselők sérelmei, akik szerint ők hiába törekedtek rá, Baranyi nem kívánt velük együttműködni” – közölte Gegesy a Magyar Hangnak nyilatkozva.

„Mi győzelemre készülünk és ehhez pontosan tudjuk, hogy nem egy pártpolitikusra van most szükség, hanem egy olyan pártok felett álló, független szakemberre, akinek nevéhez és múltjához nem fér kétség, aki képes vezetni az ellenzéki oldalt Ferencvárosban és már bizonyított, hogy vele fejlődik Ferencváros.” – olvasható az ellenzéki képviselők posztjában. Ezért kilenc ellenzéki képviselő, akik az önkormányzatnak most is tagjai, és már bejelentették, hogy közösen indulnak a választásokon, és harminchat civil dr. Gegesy Ferencet kérte fel, hogy induljon el a 2024-es önkormányzati választáson független polgármesterjelöltként.

„Azt gondolom, hogy hetvennégy évem ellenére vagyok olyan jó fizikai–szellemi állapotban, hogy az önkormányzatot hatékonyan vezessem, ahogy húsz éven keresztül ez sikerült, a testület figyelmét a szakmai kérdésekre koncentrálva, az országos politikát az országos politikusokra hagyva. Erre az irányváltásra, a sajtóban való látványpolitizálás helyett a kerület valós problémáira koncentrálva igen nagy szükség van, mert az elmúlt öt évben az állammal történt megállapodások révén az önkormányzatnak olyan kiemelkedő anyagi körülményei voltak, amilyenre a továbbiakban hosszú ideig nem számíthat.” – összegezte Gegesy Ferenc.

– nie –

Kiemelt képünkön az MSZP–DK–Párbeszéd–Jobbik szövetség választókerületi jelöltjei láthatók, az egyéni választókerület (evk.) számával, ahol indulni fognak. (A függetlenek eddig a Momentumban politizáltak, az elmúlt napokban, hetekben léptek ki a pártból.)

Elöl (balról jobbra):
 • Szilágyi Zsolt (Jobbik–Konzervatívok) – 7. evk.
 • Jancsó Andrea (független) – 12. evk.
 • Gegesy Ferenc (független) – polgármesterjelölt
 • Vida Barbara (Párbeszéd–Zöldek) – 3. evk.
 • Hidasi Gyula (MSZP) – 10. evk.

Hátul:

 • Takács Krisztián (független) – 2. evk.
 • Takács Zoltán (független) – 5. evk.
 • Takács Máriusz (DK) – 8. evk.
 • Torzsa Sándor (MSZP) – 6. evk.
 • Tucker Dávid, MSZP) – 1. evk.
 • Árva Péter (Párbeszéd–Zöldek) – 4. evk.
 • Csóti Zsombor (DK) – 11. evk.
 • A fotózáson nem tudott résztvenni, de a szövetség 9. evk-jelöltje: a DK-s Pityó László