Závecz: a fővárosban hat-hétpárti közgyűlés is lehet

Karácsonynak előnye van a főpolgármester-jelölti versenyben, de a közgyűlésben nem biztos, hogy többsége lesz – mondta a közvélemény-kutató az Énbudapestemnek.

A Závecz Research legfrissebb kutatásában a teljes népességre vetítve a Karácsony vezette lista 23 százalékon áll, a Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP lista 19, a Vitézy–LMP közös lista 16, Magyar Péter fővárosi listája 16, Donáth Anna momentumos listája és a Baranyi Krisztina által vezetett MKKP-lista 4-4, a Gruntner András vezette lista 3 százalékon áll, 15 százalék pedig nem válaszolt.

Závecz szerint ez azért is érdekes, mert a főpolgármester-jelölti mérésben Karácsony Gergelynek 36 százaléka van, Vitézy Dávidnak 25, Szentkirályi Alexandrának 20, Grundtner Andrásnak pedig 2 százaléka. Závecz szerint Karácsonynak nagyon kicsi az esélye arra, hogy egy olyan közgyűlést vezessen, amelyben többsége van, az is elképzelhető, hogy három erővel – a Tiszával, a Fidesszel és az LMP-vel – is egyeztetnie kell majd. Az ügyvezető szerint három pártnál beszélhetünk arról, hogy esetleg kimaradnak – a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője ugyanakkorr arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányellenes szavazók nem tudják még, hogyan fognak szavazni, és a választópolgárokban nem tudatosult, hogy most először két listás szavazólapot fognak látni a szavazófülkében. „Erre nincsenek felkészülve és az utolsó pillanatban fognak rájönni, hogy akár meg is oszthatják a szavazataikat az európai parlamenti lista és Budapest esetében a fővárosi lista között. A választópolgárok százezrei a szavazófülkékben fognak szembesülni ezzel a helyzettel és az utolsó pillanatban megváltoztathatják a preferenciáikat” – mondta a lapnak.

Fotó: Énbudapestem