Závecz: Budapesten sokan a kormánnyal szemben voksolnak majd

A kerületek többségében az ellenzéki polgármesterek újrázhatnak a mérések adatai szerint, Ferencvárosban ugyanakkor most, hogy két ellenzéki jelölt is van, elképzelhető, hogy a fideszes aspiráns lesz a befutó. Megegyezési kényszerben van az ellenzék – mondta Závecz Tibor közvélemény-kutató az Énbudapestem portálnak.

Karácsony Gergely, Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra az erősorrend a főpolgármesteri posztért vívott küzdelemben, Magyar Péter pedig nem veszélyezteti az ellenzék pozícióit, de miatta sok minden nehezen kalkulálható – vázolta Závecz a lapnak. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje, aki most 16 százalékon áll, nem fog visszalépni, hiszen a Fidesz hozta vissza a listás szavazás intézményét – emlékeztetett Závecz –, és ennek eredményességét kockáztatná azzal, ha „leszedné a tábláról” Szentkirályit.

Így a rá jutó szavazatokat nem gyűjtheti be Vitézy Dávid, akinek nagyobb a respektje a középkorú rétegnél, amelynek inkább a szakmaiság számít. Mivel nem tagja a Fidesznek, van némi esélye, hogy a Kutyapárttól verbuváljon szavazókat, ám a közte és Karácsony között lévő nagy különbséget nem tudja behozni. Így is jó eredményt fog elérni, akár 30 százalék körülit, ami a listáját is felhúzza majd – véli Závecz.

További részletek itt.

A képen: Závecz Tibor, a Závecz Research közvélemény-kutató ügyvezetője

Fotó: Merész Márton / Énbudapestem