Egy ingatlan nyomában a JALT-on: ahol a török iskola volt

Vajon hogyan folytatódik a története az Ifjúmunkás utca 31. szám alatti, szebb napokat látott épületnek, amelyben tavalyig a nyilvánosság elől rejtőzködő török alapítványi iskola is működött? Igyekeztünk utánajárni.

Az egykori Harsányi János Technikum  jelenleg üresen álló épületében legutóbb, 2020 és 2023 között a török hátterű Maarif Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium működött. 2022 decemberében azonban, úgy tudjuk, egyik napról a másikra szólították fel őket, hogy költözzenek ki az épületből, amelyet egy igazságügyi magánszakértő életveszélyesnek minősített. Az iskola fenntartója emiatt 2023 márciusában kérelmet nyújtott be  Budapest Főváros Kormányhivatalánál vis maiorra hivatkozva az intézmény székhelyének tanítási éven belüli megváltoztatása érdekében, amit el is fogadtak, így jelenleg, új épületük elkészültéig egy 19. kerületi iskolában működnek (lásd keretes írásunkat).

Mialatt a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrumtól – amelytől az iskola a tantermeket bérelte – igyekeztünk megtudni, mi a tervük, kiderült, hogy az Ifjúmunkás utcai épület visszakerült a fővároshoz. Így a fővárosi önkormányzat vagyonkezelő szervezeteinél folytattuk a kutakodást az épület várható jövőjéről. Többedik nekifutásra annyit sikerült megtudnunk Horváth Nándortól, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ ingatlanhasznosítási igazgatójától, hogy jelenleg tart az ingatlan műszaki felmérése, és folyamatban van a jövőbeni lehetséges hasznosítási alternatívák kidolgozása, amelyek alapján a tulajdonos fővárosi önkormányzat dönt majd. 

A József Attila-lakótelepen nem javítja az összképet az üresen pusztuló épület. Takács Máriusz, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke érdeklődésünkre annak a reményének adott hangot, hogy oktatási célokra fogja használni a főváros az ingatlant, és „valami jó”, például zöld filozófiájú, ugyanakkor a környékbeliek számára is megfizethető alapítványi iskola jöhet itt létre az ingatlan felújítása vagy lebontása után.

Ayhan Gökhan

Fotó: Stépán Virág

 

TALÁLGATÁSOK ÖVEZTE ISKOLA

 

Bő két éven át találkozhattak a József Attila-lakótelepiek iskolai egyenruhába öltözött diákokkal, akik az Ifjúmunkás utcai épületbe igyekeztek. A két tannyelvű iskolát az Erdoğan török elnökhöz közel álló Maarif Alapítvány  működtette, a világ számos országához hasonlóan, ahol ilyen tanintézmények léteznek. 

Az iskolát megalakulása óta találgatások övezik. Van, aki a török kormánynak tett gesztusként értékelte, hogy az iskola Magyarországon zöld utat és kiemelt támogatást kapott, és van, aki attól tartott, hogy Törökország propagandacélokra fogja felhasználni külhoni intézményét.

Az iszlám propagálása, a muzulmán tanok terjesztése nem célja az iskolai képzésnek – hangsúlyozták az iskola vezetői korábbi nyilatkozataikban. Török kötődésük abban nyilvánul meg, hogy a diákoknak módjuk van szakkörökön ismerkedni a török nyelvvel, kultúrával és hagyományokkal, valamint hogy az étrend sertéshúsmentes, és a Törökországban hivatalos nemzeti ünnepekről is megemlékeznek – mondták. 

Az iskola végleges helye a 7. kerületben, a Hernád utca 52. szám alatti, közel ötszáz fő befogadására alkalmas, jelenleg felújítás és átépítés alatt álló iskolaépületben lesz, várhatóan idén szeptembertől. A felújítást a kormány tavaly kiemelt beruházásnak minősítette, így az is lehetővé vált, hogy a több mint százéves, patinás épület esetében eltérjenek a hatályos településrendezési előírásoktól.

(Megjelent a 9 magazin 2024. februári számában.)