Felgyorsított városrehabilitáció: hét bérházat ürítenek ki

Elkészült a harmincöt önkormányzati tulajdonban lévő kerületi bérház statikai és műszaki felmérése, amelynek alapján a képviselő-testület kiválasztotta, melyik az az öt legrosszabb állapotban lévő – és két, ezekhez kapcsolódó – épület, amelyek kiürítését a legsürgősebben el kell kezdeni. A szükséges tartószerkezeti megerősítések közül számos már elkészült, a többin a ferencvárosi vagyonkezelő folyamatosan dolgozik.

Az épületek felméréséről azt követően döntött a képviselő-testület, hogy tavasszal a Haller utca 54.-ben leszakadt a hátsó lépcső. Az eset szerencsére nem járt személyi sérüléssel, de lökést adott annak, hogy az önkormányzat a tulajdonában lévő összes többemeletes épületet megvizsgáltassa statikai szempontból.

„Ez a szembenézés a száz-százötven éves házak tartószerkezeteinek állapotával évtizedek óta elmaradt, nemcsak Ferencvárosban, hanem egész Budapesten” – hangsúlyozta a 9-nek Pataki Márton, az épületfelújításokat és karbantartásokat végző Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. (Fev IX.) vezérigazgatója.

A felmérés megállapításai alapján a Fev IX. folyamatosan végzi a halaszthatatlan munkálatokat a házakon. Sok helyen már aládúcolták a rossz állapotú függőfolyosókat, lépcsőket, pincéket, több hátsó lépcsőházat lezártak. Kijavítják az omladozó oromfalakat, kicserélik a rossz állapotú gerendákat, tetőszerkezeteket. Felbecsülik azt is, hogy a következő egy évben elvégzendő munkának mekkora lesz a költségigénye: biztos, hogy több száz millió forintról beszélünk – mondta a vezérigazgató.

A rehabilitálandó, leromlott állapotú, öreg önkormányzati lakóházakban összesen 1038 család vár kiköltözésre. Az összes épület kiürítése, felújítása vagy bontása több tízmilliárd forintba kerülne, amire nincs fedezete az önkormányzatnak.

Hét épület lakói már fellélegezhetnek: a képviselő-testület november 16-ai döntése szerint 2024 decemberének végéig megkezdik az öt, statikai és műszaki szempontból legrosszabb állapotú – és két, szorosan hozzájuk kapcsolódó – ház kiürítését. A kiválasztottak: Gát u. 23., Gát u. 25., Sobieski János u. 7., Sobieski János u. 9., Üllői út 83., Üllői út 85. és Üllői út 87.

Eközben zajlanak az épületfelújítások is, jelenleg négy van folyamatban. A kivitelezővel kötött szerződés szerint március végére készül el a Gát utca 24–26. szám alatti lakóház teljes felújítása: itt 30 lakást alakítanak ki. A Balázs Béla u. 27/b alatti ingatlan felújításának tervei is elkészültek, ott 18 új lakás jön létre, jövő év elején kezdődik a kivitelezés.

A harmadik és negyedik ház a Márton utca 8/a és 8/b, amelyek két teljesen különálló épületet alkotnak: Márton utca 8. szám alatt összevonják őket. Ennek október végén készült el a felújítási vázlatterve, a végleges kiviteli tervek nyárra várhatók. A közbeszerzési eljárást követően maga a felújítás egy évet vesz majd igénybe, az épületben 42 új lakást alakítanak ki.

Arról is döntött a képviselő-testület, hogy a Sobieski János utca 7. és 9. számú épületet a már korábban kiürített 3.-mal és 5.-tel együtt, egyben fogja értékesíteni az önkormányzat: valószínű, hogy az épületek bontását követően lakóházat épít majd ide egy beruházó.

Az Üllői út 83., 85., 87. alatti ingatlanokra szintén értékesítés vár, de ezek védettséget élveznek, így teljesen lebontani nem lehet őket. A forgalmas út szomszédsága miatt az a legvalószínűbb, hogy itt irodaházat vagy szállodát alakít majd ki az ingatlanegyüttest megvásárló beruházó.

A Gát utca 23. és 25. számú házakat viszont szintén felújítják, ez lesz a következő a Márton utca 8. után.

A 2019-ben indult önkormányzati ciklusban eddig tíz teljesen leromlott házat ürített ki az önkormányzat: Balázs Béla utca 27/b, Gát utca 24–26., Márton u. 8/a és 8/b, Koppány utca 3., Lenhossék utca 10., Sobieski János u. 3. és 5., Soroksári út 84., Vágóhíd utca 10. 2025. augusztus 31-éig újabb statikai felmérés készül az önkormányzati épületekről – erről is döntött a képviselő-testület –, ennek alapján fogják meghatározni, hogy a most kiválasztott hét épület után melyek kiürítése fog következni.

 N.I.E.

 

SZÁMHÁBORÚ A TESTÜLETI ÜLÉSEN

 

A tömbrehabilitáció kérdése mindig nagy vihart kavar a képviselő-testületi üléseken, így történt ez november 16-án is. A Fidesz ilyenkor kijelenti, hogy nem elég gyors és hatékony a jelenlegi városvezetés tömbrehabilitációs gyakorlata, vagy hogy egyáltalán nem is történik semmi. Utóbbiak erre azt válaszolják, hogy a Fidesz idejében jóval több pénz és lehetőség állt rendelkezésre, amit az akkori városvezetés alig használt ki, hiszen miközben a Fidesz 19 háztervvel indulhatott 2010-ben, 2019-ben egyetlen terv nélkül adták át a stafétabotot. A jelenlegi városvezetés ellenben kiválóan áll a körülményekhez képest: 10 házat ürítettek ki ebben a ciklusban, 239 családot költöztettek ki belőlük, vagy adtak nekik pénzbeli megváltást, és további 7-ről döntöttek az ülésen, valamint 4 épület felújítása van jelenleg folyamatban (Torzsa Sándor, MSZP). Erre a Fidesz azzal reagál, hogy ők rengeteg – konkrétan 22 – házat újítottak fel a Bácskai-érában, másrészt most milliárdokkal magasabb az önkormányzat bevétele, tehát Baranyiéknak kiemelkedően jó a gazdasági helyzete (Mezey István, Fidesz). Erre ellenérv, hogy abban az időszakban az állam, a főváros és az Európai Unió is támogatta a ferencvárosi rehabilitációt, most pedig mindent önerőből kell elvégeznie az önkormányzatnak (Baranyi Krisztina polgármester). Majd végül valaki emlékezteti a Fideszt arra is, hogy az infláció csak az elmúlt két évben 35 százalékos volt, ami nemcsak a bevételi, de a kiadási oldalt is jelentősen megnövelte (Takács Krisztián, Momentum).

Kiemelt képünkön: Gát utca 24–26.

Fotó: Déri Miklós

(Megjelent a 9 magazin 2023. december – 2024. januári számában.)