A kerületi városfejlesztő cég felújítja a Márton utca 8.-at

Megkezdődött a Márton utca 8. részleges bontása, ami előreláthatólag 2024. június 3-ig fog tartani. Az épület felújítását követően 42 lakás jön létre, a földszinten pedig a FESZGYI családsegítő szolgálata kap helyet.

A Márton utca 8/a és 8/b jelenleg két különálló épület, a felújítással a számozás is módosul, utána már egyként Márton utca 8. lesz.

A tömbrehabilitáció hagyományaihoz híven ezt a lakóházat is összenyitják a háztömbben már kialakított közös zöld udvarral. Ennek érdekében volt szükséges elbontani az épület hátsó részét, ugyanakkor a homlokzatok és más épületrészek megmaradnak, azokat felújítják.

A Gát utcai szárny földszinti részeit a képviselő-testület januári döntésének megfelelően a FESZGYI kapja meg, ahol családsegítő részleget alakít ki.

A felújítási vázlattervek október végén készültek el, az építési engedélyezési tervdokumentációt a napokban fogják benyújtani, a végleges kiviteli tervek pedig nyár végére várhatók. Ezt követi a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás, amely után még egy évet vesznek igénybe a felújítási munkálatok. A 21. századi igényeket kielégítő négyemeletes épületben a tervek szerint 42 új lakás lesz. A házfelújítás előreláthatólag 2025 végére lesz kész.

 

A költségekről szólva Pataki Márton, a FEV IX. vezérigazgatója elmondta: a tervezői költsegbecslés a kiviteli tervek elkészülte után várható, a tényleges bekerülésről pedig a közbeszerzés végén lesz információ, de nagyságrendileg legfeljebb 2 milliárd forintba fog kerülni a beruházás.

– nie –
Fotó: Stépán Virág
Tervek: Zsuffa és Kalmár Építész Műterem