Zöldülő Budapest – kiadványbemutató a Merlin Színházban

A Nagykörút, a Boráros tér és a Népliget felújítása is szóba került azon a városházi rendezvényen, amelyen a Zöldülő Budapest 2030 című kiadványt mutatták be kedden a felújított Merlin Színházban. A kiadványban azt részletezik, mit csinált eddig és mit tervez tenni a főváros Budapest zöldítése érdekében – számolt be az Énbudapestem.

A Nagykörút átalakításának fő célja a zajcsökkentés és a levegőminőség javítása lesz. „Ha a Nagykörút megújításáról beszélünk, kiemelten kell foglalkozni a Nyugati térrel, ami a Boráros térhez hasonlóan borzalmas állapotban van” – mondta Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. A Blaha Lujza tér volt a harmadik szégyenfolt a körúton, ahová a felújítás során nyolcvan új fát ültettek és forgószékeket is telepítettek – emlékeztetett.

A körúton kevés helyen lehet új fákat ültetni, de a főtájépítész a Ferenc körúton el tudja képzelni a fásítást. A közműtérképen azt látják, ott nagy akadályok nélkül meg tudják tenni ezt, és a Boráros tér zöldítése is esedékes. „A budapesti fák átlagéletkora húsz év, és jelenleg csökken, de azt szeretnénk, hogy ötven év legyen” – mondta Bardóczi.

Fotó: Gallov Adrienne / Énbudapestem