Ismét nagytakarítás és közterület-rendezési akció volt – most a Kálvin téren

Tisztább megállók, fokozott rendőri jelenlét, segítségnyújtás a rászorulóknak – ezúttal a Kálvin téren és környékén tartottak összehangolt köztisztasági és közbiztonsági akciót a BKK, a BRFK és a fővárosi cégek munkatársai. A BKK forgalmas köztereket érintő, mindennapi alapfeladatokon felüli kezdeményezésének célja, hogy a fővárosban közlekedők tisztább környezetben utazzanak, valamint nagyobb biztonságban érezzék magukat. A következő alkalom június 20-án lesz, amikor a Keleti pályaudvart és környékét teszik rendbe.

A BKK folyamatosan kezdeményezi a rendszeres takarításon felül egy-egy forgalmas közterület rendezését és ellenőrzését. Június 6-án a Kálvin tér és környéke volt az összehangolt együttműködés helyszíne:

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divíziók, valamint a BKV Zrt. munkatársai az egyéb napi teendőiken felül kitakarították a területen lévő busz- és villamosmegállókat, illetve a metróhoz vezető aluljárót. Az akció során megerősített jelenlétet biztosított a téren a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) és a Józsefvárosi Közterület-felügyelet, együttműködés sikerét támogatták a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatának munkatársai is.  

A BKK elkötelezett amellett, hogy a fővárosi tulajdonú közszolgáltatókkal, valamint az állami és civil szervezetekkel szorosan együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet. Ezért a rendszeres takarításon felül 2021-től folyamatosan kezdeményezi egy-egy forgalmas közterület soron kívüli rendezését és ellenőrzését. Az összehangolt együttműködési kezdeményezés során a fővárosi közműcégek, a rendőrség munkatársai és a civilek március és október között havonta két vagy három alkalommal jelennek meg egy-egy fontosabb csomópontban.

Idén eddig összesen 7 helyszínen volt rendkívüli nagytakarítás:

Június 20-án a Keleti pályaudvar következik, júliusban előreláthatóan a Blaha Lujza tér, majd a Batthyány tér lesz a kezdeményezés helyszíne.

A Budapest tisztaságát és biztonságát célzó BKK-kampány a köztisztasági és közbiztonsági kezdeményezésen túl a buszsávok és a járatok rendszeres ellenőrzését is magában foglalja, sőt a BKK és a Budapesti Rendőr-főkapitányság stratégiai együttműködése kiterjed a Budapest közigazgatási területén szolgáltatást nyújtó taxik, illetve az engedéllyel vagy az engedély nélkül személyszállítási feladatokat végző személygépkocsik ellenőrzésére is.

A részt vevő felek kiemelten kezelik a fővárosi közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát: június 6-án – a Kálvin teret is érintve – a 9-es autóbusz, valamint a 72-es és a 83-as trolibuszok vonalát, a megállókat, valamint azok környezetét ellenőrizték.

Kép: Budapesti Közlekedési Központ