Klímahelyzet a József Attila-lakótelepen: nem kell leszerelni a légkondicionálókat

Sem leszerelni, sem áthelyezni nem kell egyelőre a József Attila-lakótelepen a klímaberendezéseket, hosszabb távon azonban törekedni kell a rendezett elhelyezésükre – tudta meg a Kilenconline azt követően, hogy egy félreértésen alapuló levelet kaptak a lakótelep lakói a társasházkezelőjüktől, a kormánypárti Index pedig félrevezető propagandacikket jelentetett meg a kérdésről. Ugyanakkor a június 12-éig beadható ferencvárosi társasházfelújítási pályázaton homlokzatfelújításra, vele klímák áthelyezésére is lehet támogatást kérni.

A levél szerint harminc napon belül kellene leszereltetni a homlokzatokon lévő légkondicionálókat. A jogszabály azonban, amelyre a levél hivatkozik, április 24-én hatályát vesztette, helyette megengedőbb változat lépett életbe.

A NER által uralt Index a hibás levélre hivatkozva Épp a nyár küszöbén szereltetné le Baranyi Krisztina a klímákat a panelházakról címmel hosszadalmas cikket közölt, amelyből szinte semmi nem igaz. Az írás előzménye a Facebookon is megjelent társasházkezelői levél, amelynek nyomán a Kilenconline is utánajárt a témának, és kiderült: nincs ok pánikra.

Mint arról korábban beszámoltunk, a képviselő-testület közel egyéves előkészítés és egyeztetéssorozat után 2024. április 18-ai ülésén fogadta el az önkormányzat új – 8/2024. (IV.24.) számú – településkép-védelmi rendeletét és arculati kézikönyvét.

Ezekben fontos rész a légkondicionálók kültéri egységeinek utcafronti megjelenése – hívtuk fel a figyelmet már a 9 magazin márciusi számában a témával foglalkozó cikkünkben. A korábbi, több évtizedes szabályozás ugyanis kategorikusan tiltotta a klímák homlokzatra kihelyezését a 9. kerületben – ugyanezt egész Budapesten hasonlóan szabályozták a kerületek, miközben mindenki tisztában volt vele, hogy a szabály betarthatatlan. A 9. kerületi hivatal – talán ezért is, és kapacitás hiányában – eddig nem indított magától eljárást a lakosság ellen, az enyhítés után pedig várhatóan még kevésbé fog.

„A hatóság jellemzően bejelentésre indít eljárást, ha például a szomszédokat zavarja egy-egy elavult berendezés hangja vagy a belőle kicsepegő kondenzvíz” – mondta a Kilenconline-nak Árva Péter, a városfejlesztési bizottság elnöke. Éppen elég feladatot jelent számukra az üzlethelyiségek, utcai portálok ellenőrzése: e cégeken viszont számonkérik a rendelet előírásait, mivel ők be tudják kalkulálni a költségeikbe a klímaberendezés megfelelő el- vagy áthelyezését – tette hozzá. Önkormányzati képviselő vagy polgármester nem szólhat bele a hatóság ellenőrzési munkájába, tehát Baranyi Krisztina akkor sem rendelhetne el ilyesmit, ha szeretne, de főleg nyár elején, különösen kampányidőszakban nyilván nem is szeretne – szögezte le Árva.

Minden valóságalapot nélkülöz az Index azon állítása, hogy Baranyi nyár elején ezzel vegzálná a lakosságot – erősítette meg az önkormányzat sajtóosztálya is. A polgármester pedig a Facebook-oldalán reagált: a NER-propaganda híresztelésével szemben, mint írja, „nem harap” (2019-ben egy parkolóőr megharapásával vádolták) és nem is akarja „megfőzni a lakókat”.

Az új rendelet szerint a történelmi városnegyedekben, illetve a védett épületeken továbbra sem lehet klímát elhelyezni úgy, hogy az közterületről látható legyen. Máshol viszont igen, mert „az amúgy is geometrikus épület esztétikája nem sérül jelentősen” – mondta márciusi cikkünkben Fonyódi Mariann építészmérnök, az új szabályozásokat kidolgozó MCXVI Építészműterem Kft. munkatársa. A nem védett épületeknél csak egységes képre kell törekedni.

(Az ábra után a cikk folytatódik.)

Hogyan lehet és hogyan nem lehet klímát elhelyezni a nem védett épületek homlokzatán az arculati kézikönyv szerint?

Korábbi cikkünkben arról is beszámoltunk, hogy bár a hivatal eredeti javaslata az volt, hogy ha egy társasház dönt az egységes tervről, akkor azt minden lakásnál egyszerre kell megvalósítani, a lakossági egyeztetés után végül az a döntés született, hogy a településkép szempontjából kevésbé kritikus városrészekben erre egyedileg is sor kerülhet. Magyarán: akkor kell a klímák egységes elhelyezéséről gondoskodni, amikor újonnan építenek be, cserélnek ki egy berendezést, vagy amikor az épületet amúgy is felújítják.

Védett épületek esetén nagyobb odafigyelés és anyagi ráfordítás szükséges annak érdekében, hogy a légkondicionálók az utcáról ne látszódjanak. Megoldás lehet például a parapetklíma vagy a központi szellőztetőrendszer. A József Attila-lakótelepen a Dési Huber utca 2. szám alatti nagy Ecseri úti épület, a Távíró utcai telefonközpont és az Üllői út 197. alatt található kocsiszín élvez védettséget – derül ki a rendelet mellékletéből.

A klímabeszerelések költsége nem két fillér, ráadásul igencsak megugrott a covidjárvány óta: 100-120 ezer forintról 200-400 ezer forintra emelkedett a díj, amely a beszerelés és a berendezés költségét is magában foglalja. Ugyanakkor Árva hangsúlyozta: a barkácsmegoldások településképi problémákhoz, „összevissza felszerelt, zajos és csöpögő légkondikhoz, homlokzaton kígyózó fekete kábelekhez, ezzel rendezetlen, lezüllött utcaképhez vezetnek, ezért is nagyon ajánlott szakértővel beszereltetni a klímaegységeket”. Az egységes megjelenést a társasházaknak meg kell terveztetniük és a főépítészi irodával jóváhagyatniuk, ezután pedig, ha valaki újonnan szeretne klímát beszereltetni, már e terv alapján teheti ezt meg. Árva szerint mindenkinek az az érdeke, hogy hosszú távon egyszerre érvényesüljön a rendezett külső megjelenés igénye és a lakások megfelelő hűtése.

A ferencvárosi társasházfelújítási pályázaton a kétszázmilliós keretből homlokzatfelújításra, vele a klímák egységes elhelyezésére is lehet támogatást kérni június 12-éig.

Nagy Ildikó Emese

Fotó: Stépán Virág

Kiemelt képünkön: légkondicionálók a József Attila-lakótelepen

Az új településképi rendelet 60. §-a az alábbi esetekben teszi lehetővé a klímaberendezések elhelyezését a nem védett épületeken:

„(1)   A klímaberendezés az erkély vagy loggia mellvédje mögé egyedileg is helyezhető, amennyiben közterületről nem látszódik.

(2)    Az épület homlokzatán klímaberendezés

  1. erkély, loggia, terasz esetén azon belül rejtett, takart módon,
  2. egységesen, az épület megjelenéséhez illeszkedve, csak az épület homlokzatának egészére vonatkozó – és amennyiben készült színezési terv, azzal összhangban elkészített – településképi bejelentési eljárás keretében jóváhagyott elhelyezési terv alapján helyezhető el.

(3)    Épületek tetőzetén a klímaberendezések egy sávban, közterületről nem látható módon, visszahúzottan elhelyezhetők, amennyiben a klímaberendezések csőrendszerének kialakítása minden lakás számára

  1. épületen belül vagy
  2. a homlokzat síkján belül nem látható módon (például energetikai felújítás során a homlokzaton egy időben, még a hőszigetelés elkészülte előtt) megtörténik.

(4)    A klímaberendezés kondenzvizének elvezetéséről szakszerűen gondoskodni kell. A homlokzati falra, függőfolyosóra, közterületre vagy szomszéd telekre nem vezethető.”