A magyar néplélek szárnyalásának napján

Midőn e leadet írom, Magyar Péter még nem állt elő a farbával. Amikor befejezem, és kikerül, addigra elő fog. Tegnap, hétfő este volt már egy teaser a Gulyáságyúmédia felületén, amely egyesek szerint Hírcsárda, és mindenki szerint egyfajta szenzációorientált tabloid revolverzsurnalizmus; ha én lennék Magyar Péter, biztos, hogy a másik Gulyáshoz mentem volna, de azt is értem, ha nem akar egy médiabrandnél lehorgonyozni. A beharangozó utáni közösségimédia-cunamiban viszont újfent kiderült, hogy az „egyetemes magyarság” (universelles Ungartum) kultúrája nyereg alatt puhított fikakultúra. 

Akik ismernek, tudják, hogy Puzsér Róbert művészetének nem vagyok feltétlen rajongója. Popkultúra-elemző írásos munkásságát – különösen operettipar-analízisét – persze nagyra tartom, de személyes megszólalásainak hiszterizált orgánumát az elviselhetőség határán túlinak érzékelem. Unszolásra meghallgattam Spirit FM-es podcastját a Magyar Péter-jelenségről, és meg kell mondanom, a legfelnőttesebb hozzáállásnak látom a mostani médiazajban. Én, ugye, a március 15-i Andrássy úti esemény leírásakor e helyt azt írtam, hogy Magyar háromféle figura lehet: „Fidesz-Pozsgay, új Márki-Zay vagy küldött ember”, és ennek eldöntését a jövendőre bíztam. A jövendő most van, március 26-án: Magyar a hangfelvétel-bizonyítékaival befárad az ügyészségre, de előtte nyilvánosságra hozza őket. Még fél óra van addig, és tűnődöm. Az, hogy „küldött ember” lenne, már bizonyosan nem igaz. Márki-Zay nekem 2021 októbere óta csalódás, és a „Fidesz-Pozsgay” státuszon is túllendült emberünk. Puzsér fogalmazta meg megvilágító erővel a podcastjában: Magyarország egy valami, ami benne van egy zsákban, az a zsák a NER, a zsákot egy ördöglakat zárja, és a helyzet valamiféle fenntartását legalábbis elfogadó óellenzéki politikai osztály nem képes ezt az ördöglakatot kinyitni. Puzsér szerint viszont Magyar Péter képes lehet, és ebben lehet, érdemes bízni.  Tehát Magyarban ott a magyar Donald Tusk lehetősége. A fikakultúra pedig úgy hömpölygött végig a közösségi médián, mint egy fukushimai cunami: „Mi, bazmeg, a feleségét vette fel?! Köcsööööög!” Hm. A felesége az igazságügy-miniszter volt, belső információk birtokosa, ahogy Szekeres Imre vagy Szili Katalin is közel állt anno Ferihaverhez Őszödön, ha nem is annyira közel. És nem ez az egy felvétele van, mondja. Na, mindjárt kilenc óra, visszavonulok hallgatni. 

Fél kettő van, Magyart rendkívüli médiaérdeklődés kísérte az ügyészségre, ahol, a teatralitást nem mellőzően, megnyomott egy gombot az okostelefonján, és megjelent az univerzumban az a beszélgetés, amire a hagyományos fikakultúra zsebből tüzelve azt mondta „ja, csak ennyi”, „vége”, „game over” ésatöbbi. Aztán az exnej Facebookján bukkant fel magánéleti indíttatású picsogós válasz, „hát mégis megtette”, erőszakos volt a házasság, társaságból megtérve könyveket vágott a hátához, aztán a nadrágját, aminek a csatja is megütötte, a dúvadtól félve valóban mondott olyan dolgokat, amiket a hangfelvétel tartalmaz, de azt csak a dúvad lecsillapítására mondta, amúgy megmaradt hithű orbanitának, és semmi kifogása a rogánikumok ellen. Amikor a Facebook-posztot néztem, 27 ezer reakcióból 16 ezer volt a nevető szmájli, az őszinte együttérzés a Skrabski Fruzsina-féléktől érkezett. Hát ez nem kormányzati kétharmad. A szappanopera vagy reality show részhez kapcsolódik Magyar válasza, a Facebook-oldalát amúgy is érdemes böngészni. Ha már közösségi média, akkor nézzük az általam eddig látottak közül a legpregnánsabbat,  a „Vidéki Prókátor” néven már korábban megismert, a nyilvánosságot névvel nem vállaló ügyvéd posztját, idézem, hosszú, bocs: „A Magyar Péter által közzétett hangfelvételen elhangzottak véleményem szerint a Btk. 282. szakasz (1) bekezdésének b) pontjába ütköző és a (3) bekezdés d) pontja szerint minősülő, hivatalos személy hivatali eljárása során hivatali kötelessége megszegésével a büntetőeljárás sikerének meghiúsítására törekvéssel megvalósított bűnpártolás, valamint a Btk. 305. szakaszába ütköző hivatali visszaélés gyanúját veti fel, mely bűncselekményeket a nyomozati iratok manipulálását elvégző hivatalos személyek tettesként, az őket ezen cselekményre rábírók pedig felbujtóként követhettek el. Míg az első bűncselekmény egytől öt évig, a második három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, így a halmazati büntetési tételkeret felső határa hét és fél év. Álláspontom szerint az ügyészségnek a hangfelvétel alapján el kell rendelnie a nyomozást ebben az ügyben, melyben elkerülhetetlen lesz Varga Judit, Rogán Antal, valamint a hangfelvételen megnevezett személyek (kezdetben) tanúként történő meghallgatása. A Kúria joggyakorlata értelmében a büntetőeljárás sikerének meghiúsítására irányuló törekvés minden olyan magatartást felölel, amely objektíve alkalmas az eljárás sikerének meghiúsítására, közelebbről a tényállás felderítésének megakadályozására, így például az eljárás megindításának vagy folytatásának akadályozása, a feljelentés meggátlása, a tanúk kihallgatásra való megjelenésének megnehezítése, a tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítése vagy elrejtése a nyomok eltüntetése útján stb.”

Hát erre azért lehet gombokat varrogatni! Bár gyakorló jogász sosem voltam, számomra meggyőző a jogi érvelés: nem túlzó Magyar követelése, hogy az ügyészségnek a miniszterelnököt is meg kell hallgatnia. Aztán egy kicsit visszavonultak a huhogók, a cinizálók és a fikakultúra képviselői jelentősen visszaszorultak; hallgatom az ügyészség előtti sajtótájékoztatóját, és azt kell mondanom, hogy hiteles ez az ember. Nem Fidesz-Pozsgay, nem is Márki-Zay és depláne nem küldött ember. Mindenesetre hat órára tiltakozó összejövetelt hirdetett a Markó utcai ügyészséghez, aztán tovább, a Kossuth térre. Lefogadom, sokkal többen lesznek ott, mint az óellenzék legutóbbi mintegy kétezres tüntikéjén. Kerületünk egyik országgyűlési képviselője, Jámbor András parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasolta

Egy dolgot fontosnak gondolok még megemlíteni: régi közeli szövetségeseink, a hazánkhoz – még az orosz érdekszférába helyezkedése előtt – sok szempontból hasonló országok mára sajnálatosan kiürült együttműködése, a Visegrádi Négyek mindhárom másik államában volt már időközi választás, a mi országunk ebből kimaradt. Érdemes volna nálunk is kipróbálni, azzal, hogy a kommunikációs erőforrások ötven százalékát a nem-NERnek kellene megkapnia. Június 9-e pont jó időpontnak tűnik. 

A kormányfő a hétvégén azt mondta, hogy tévésorozatokkal nem foglalkozik. A tévésorozatok epizódjainak végén érdemes úgynevezett cliffhangert alkalmazni, ami fenn hagyja a történetet, várjuk tőle a következő részt. Szóval: folyt. köv.

– vba –

Fotó: Kilenconline (Bankó Gábor/444)