A Magyar–Varga-ügyhöz

Lássuk először is a tényeket. Dr. Varga Judit és dr. Magyar Péter elváltak: ilyenkor a pörös felek, legalábbis egy ideig, rühellik egymást, akár a kukoricagölödint, aztán vagy kibékülnek, vagy nem, jelen sorok szerzője erről hosszasan tudna sírvavigadni, de ön- és közkívánatra ettől eltekint. 

Magyar Péter néhány napja, sőt, már hete a Fidesz legveszélyesebb kihívójának számít, zászlóbontására öt számjegyűn sereglettek össze március 15-én; jelen sorok írásának idején pedig pártalapítást tervez, nekifutna a választásnak, ahol – a közvélemény-kutatás szerint – még esélye is lenne, lévén NER-szökevény, titkokat tud, amelyeket hajlandó a világ elé tárni: de hát jogászember, azokra nem jellemző a hűbelebalázs üzemmód. Igaz, annyit azért a jogászemberek is tudhatnak, vagy legalábbis tudhatnának, hogy a felcsigázás, majd kielégítetlenül hagyás nem kizárólag a szexualitás amúgy is rögös terepén számít helytelenítendő magatartásformának.

De mégiscsak van esélye, amit mi sem bizonyít egyértelműbben, mint az a tény, hogy lejárató hadjárat indult ellene, feleségverés vádjával, ami még akkor is súlyosan elítélendő, ha az illető feleség nem más, mint Varga Judit, a Fidesz egyik legtenyérviszkettetőbb figurája: nemcsak azért, mert nyakig belekeveredett a pedofiloknak juttatott elnöki kegyelem gyomorforgató históriájába, hanem számos más okból is. De a feleségverés akkor sem elfogadható reakció, olyannyira nem, hogy a vádja, ha bebizonyosodik, ha nem, örökre rajta marad a vádlotton. Talán ez az egyetlen terep, ahol a felcsigázás, majd kielégítetlenül hagyás a lehető leghatásosabb harcmodor.

Ha másért nem, hát azért, mert ilyenkor a vádlott kétségbeesetten kapálózni kezd: ha ártatlan, akkor azért, ha nem ártatlan, akkor azért, mert mást amúgy sem tehet. Ezt teszi most Magyar Péter: kétségbeesetten kapálózik, kapálóztában beleszállt a HVG újságírójába, amivel sikerült elidegenítenie magát az ellenzéki sajtótól, márpedig nélküle annyi esélye sincs a választáson, mint egy hóembernek a riói maratonin.

Igaz, valamicske esélye azért maradt: ez az esély mi vagyunk, választópolgárok, mármint azok a választópolgárok, akik úgy látjuk, ha már más esélyünk nem maradt, beszavaznánk az ördög öreganyját is, csak szabadítson meg végre valaki azoktól, akik előbb-utóbb a levegőtől is ellopják a közlevegő jellegét, mi pedig megfulladunk. Vagyis van rá ok, hogy drukkoljunk Magyar Péternek, és van ok arra is, hogy bízzunk benne: a választásig van még idő, az alatt megtanulhatja, hogy a rágalmazás esetén a leginkább kerülendő magatartás éppen a kapálózás – ahogy vízbe esés esetén is az, kivált, ha nem, vagy még nem igazán tudunk úszni. Ezt ma már minden felvilágosult úszómester és vízihulla tudja.

– kk –

A képen: Magyar és Varga a képernyőn

Fotó: Kilenconline