A Szabad Európa Ferencvárosról

München, Englischer Garten – a Szabad Európa központja –, a hely, ahol a román szerkesztőség ellen Ceaușescu felbérelte Carlost, Ilich Ramírez Sánchezt, az akkori világ legismertebb bérterroristáját, de a ká-európai nyelvekben nem jártas venezuelai szélsőbalos „forradalmár” tévedésből a csehszlovák osztályt robbantotta fel, pedig nem ezért fizetett neki egymillió dollárt a süveges román diktátor. A nyolcvanas évek legfontosabb hírcsatornája volt, az emberek már nem rejtegették a hallgatását, nyitott ablakokon dőlt kifelé Pesten a „Happy Days Are Here Again”. Néhány éve visszaköltözött az ismert magyar viszonyokat kiegyenlíteni, de a kilencvenes évek eleji kivonulás óta volt egy-két médiaforradalom és ellenforradalom, a SZER nem a legfontosabb kiegyensúlyozó média, de fontos oknyomozó portál lett. Most foglalkoznak szeretett kerületünkkel. 

 

Csatatérállamnak jellemzi az amerikai finanszírozású dollármédia – hehe – a 9. kerületet, a múlt lett a jelen, „egy újabb budapesti kerület, ahol két ellenzéki jelölt is elindul. Baranyi Krisztina jelenlegi polgármesternek a fideszes jelölt mellett a kerületet húsz évig vezető Gegesy Ferenccel is meg kell mérkőznie. Korábbi szövetségesek csatája a 9. kerületben” – vázolják a helyzetet, amelyet mi itt már régen ismerünk.

Baranyi Krisztina ellenzéki ellenfelei befírolták Baranyi Krisztina korábbi főtanácsadóját, Gegesy Ferencet polgármesterjelöltnek, ezért az inkumbens polgármester asszonyt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP, valamint a Momentum országos vezetése támogatja, ellene fordult viszont a DK–MSZP-blokk, a helyi Jobbik és Árva Péter párbeszédes képviselő is – ami azért pikáns, mert tömegpártjának elnöke, Karácsony Gergely főpolgármester viszont Baranyit támogatja –, valamint a pártból kivált és szétszéledt ferencvárosi Momentum-frakció, miközben az országos párt fővárosi listavezetésre kérte fel Baranyit. A rendszerváltáskor SZDSZ-es Gegesy szembeindulása azért meglepő, mert éppen ő volt, aki 2010-ben azért nem tudta folytatni húszéves eredményes polgármesteri munkáját, mert az MSZP ráindította Pál Tibort, aki ma is a szocialisták háttéremberének számít. Mindenképpen érdemes megtekinteni a Szabad Európa és Kuczogi Jakab videóját az ügyben, mert itt derül ki először – Gegesy szájából –, hogy a polgármesterjelölti megkeresés valójában magától Gyurcsány Ferenctől érkezett. Gegesy nem az előválasztásban, hanem ott látja az ellenzéki frakciók és Baranyi közötti ellenségeskedés gyökerét, hogy Baranyi nem a Demokraták (DK–MSZP) és az Új Pólus (Momentum–Jobbik–Párbeszéd) frakcióiból választott alpolgármestereket. Baranyi pedig abban látja az ellenzéki oldal képviselőinek harcait, hogy leginkább saját díjazásuk háromszorosára emelésére törekedtek, kísérletet tettek lapunk főszerkesztőjének (e cikk szerzőjének) megbuktatására, bot voltak a küllők között, tüske a köröm alatt, csak kokikban és sallerokban tudtak gondolkodni a városvezetéssel kapcsolatban. Valamint különalkukban, olykor még a Fidesszel is együttműködve. Érdekes induktív jogértelmezéssel áll elő a filmben a párbeszédes Árva Péter. Gyurákovics Andrea fideszes frakcióvezető pedig a Szabad Európának sem vállalta a megszólalást – reméljük, ha a pekingi Xinhua hírügynökség vagy a moszkai Pravda keresné, ott olvashatnánk magvas gondolatait elénk táró szárnyas szavait.

– vba –

 

Fotó: SZER