A szerk.: Éleslövészet testközelben

Nem csak a ferencvárosi lőtér nagy lövöldözések színtere – a közelben lakók őszinte bánatára (lásd cikkünket a 9 magazin májusi számának 14. oldalán) –, de a kerület és a város és az ország egészében zajlik az éleslövészet. Gyurákovics és Gegesy beszálltak a „gyűjtsd össze az ajánlóíveket, magadnak gyűjtöd őket” versenybe, az inkumbens Baranyi stratégiája más. Ő az országos sajtóban alaposan meglévő ismertségét használja ki, ami annak a kerületfilozófiának a képviseletét jelenti, miszerint a lakók értelmes, kíváncsi, érdeklődő emberek, akik megértették a tétet és a környülállásokat, és több forrásból tájékozódnak. Karácsony főpolgármester (interjúnk vele a májusi lapszám 4–5. oldalán) arról beszélt nekünk, hogy a NER egyetlen esélye, hogy ő és a – szerinte – második fideszes jelölt kiütik egymást, így kerülhet Szentkirályi Alexandra helyzetbe. És ha országosan az óellenzék és Magyar Péter kiütik egymást?! Az megint behozhatja az esélytelen fideszes jelöltet a versenybe. Talán nem jön be ez a háromszereplős hatalmi játszma. Talán.

A verseny nyílt, éleslövészet van. Jelzem, világszinten is. A Sötét Oldal (értsd: „nacionalista fundamentalizmus”, „sziget a woke tengerében”, „keresztyéni teokrácia megrendült keresztyéni erkölccsel” elvének ügynökei Szun-ce ókori kínai hadművész elvét vallják az ellenség megosztásáról. Talán. Ha már Szun-ce, van egy régi kínai átok: „élj érdekes időkben”. Most érdekes idők vannak.

Folytassuk máshonnan e példabeszédet! Ha már lövöldözés.

Fenyő János ismert ingatlanmágnás volt. Fotósként kezdte, súlyos szerepe volt az első magyar szépségkirálynő-választás környékén, a nyolcvanas évek végén Amerikába keveredett, talán a Los Angeles-i magyar maffia, az úgynevezett „papírosok” sem állt távol tőle, lejárt szavatosságú amerikai gyógyszereket csempészett vissza Magyarországra, majd a jogdíjfizetést mellőző videókölcsönző vállalatot alapított és vezetett – a saját szempontjából sikeresen. A kilencvenes évek közepén két médiamogul volt az országban, a másikat Princz Gábornak hívták (a Postabank elnök-vezérigazgatója volt). Az akkor általam vezetett lap az utóbbi oligarcha birtokába került. Természetes pozíciószerzési kísérlet volt a másik oligarchával is diskurzusban lenni.

A rózsadombi Törökvész úton (Vico-­székház) tett egyik látogatásomkor egy üres pisztolytáska lógott Fenyő nadrágszíján. „Mit tartasz ott, János? – kérdeztem –, a mobiltelefonodat?” Hümmögött, majd később elmondta, hogy fegyvertárának e napra kijelölt darabját. Sokfélét mondott. Mivel korábbi conflict journalist (haditudósító) múltam okán volt némi elképzelésem fegyverekről, megkérdeztem, milyen jellegű a gyűjteménye. Hosszú válaszát követően az a kérdést is feltettem, hol szokott gyakorolni. „A kommandós lőtéren, kinn a picsába’, az Ecseri útról kell menni.”

a NER is a minden megszállottja, és akkor még ott a dafke, a vabank és a cumtrucc, ami személyiségjegye neki

Mivel ekkor már túl voltam azon az élményen, hogy egy ismert amerikai író erődített farmján a Sziklás-hegységben fegyvert fogott rám, meg mertem kérdezni, nem vinne-e el engem is, amikor lődöz. Megígérte. Amikor kiléptem az amúgy elég ízléstelen, New York-i penthouse-nak elképzelt felső emeleti irodájából – bekeretezett bóvliplakát, „My first million”, viseltes százdollároskötegekben; Erdős Péter-portré, akit mesterének vallott stb. –, már azt gondoltam, abban a percben felejti is. Nem így, magam is lepődtem. Beretta, Lueger, TT, Makarov, Browning, Glock és a sorozatlövő Sztocskin. Adrenalinon pörögtünk, mint H. S. Thompson és az ügyvédje. Ekkoriban kezdődött Fenyő médiakonfliktusa Gyárfás Tamással. És a másik Tamással, Portikkal.

Fenyő túltolta, mindent is akart, Stáb Rt.-t és Napkeltét, az egész lappiacot, nagybani médiamogulkodást. A NER is a minden megszállottja, és akkor még ott a dafke, a vabank és a cumtrucc, ami személyiségjegye neki. Oroszok? Jöjjön ide a Gazprom, nekünk már nem kell szépségtapasz. Kínaiak: jöjjön Xi Jinping (Hszi Csin-ping), az is olyan előremutató a totálisan megfigyelt világ szempontjából. Amerikaiak: csak a Trump, csak az otthon! Na de mi van, ha nem jön be a szélsőjobboldal és támogatói teljes hatalomátvételi terve? Akkor jön a kopp, és nincs B terv.

Az van, hogy az ország lakosainak jelentős részénél – talán többségénél, ez az EP-választáson eldől – teli van a retikül bodzafavirággal, ahogy a MÁV-Aszódi lakótelep lakóinak jó részénél is betelt a pohár a közeli lőtérrel. Ha olyanok a környülállások, az eddigi agresszív lövöldöző, a NER, bár a hármas felosztású harctéren, legalábbis a fővárosban, most ő a gyenge triumvír, kérdés, kihez áll, kinek lép vissza, kit támogat meg. Szentkirályi Vitézyt, Gyurákovics Gegesyt? Nyitott kérdések.  Az agresszív lövöldözők, a „kommandóslőtéren”, a MÁV-Aszódi telepen élők reménykedhetnek, hogy aki karddal jön, az kard által vész – ahogy az Írás mondja –, tehát a mai helyzetben is abszolúte előkerülhet Fenyő János figurája. Élete és műve. Mohósága, konfliktusa, halála. Elképzelhető hasonló, de, remélhetőleg, erőszakmentes eseménysor.


Megjelent a 9 magazin 2024. májusi számában. Fotó: Stépán Virág