Kovács Kristóf: Rahimkulovscsina* és az útszélén-nemhagyás

A borzongásra ácsingózó kedélyek ezúttal sem maradtak kielégítetlenül: hála a Corvinus (alapítványi) Egyetemnek, illetve – most már csak volt – docensének, Ádám Zoltánnak, aki kifogásolni merészelte, hogy a tanintézmény egyik hallgatójának külön, könnyített vizsgát rittyentettek, minden bizonnyal abból a feltehetően helytálló feltételezésből kiindulva, hogy a rendes vizsgát képtelen lett volna letenni az illetőcske. Sőt, Ádám Zoltán nemcsak hogy kifogásolni merészelt, még etikai vizsgálatot is kezdeményezett a cudar; ezt már sehogy se tűrhette a Corvinus, ki is rúgták üstöllést. Lapzárta tájékán munkajogi pert indított, de alighanem ő maga sem lepődne meg, ha elveszítené.

Hát istenem, butácska a diák, bár attól még elképzelhető, hogy egy csomó mindenben maga a megtestesült élenjárás, fergetegesen futsalozik, lenyűgözően lovagol, kiválóan karaokézik, vagy, és – talán ez a legfontosabb – volt olyan okos, hogy jó családba szülessen, olyanba, amelynek tagjait nem hagyják az út szélén, azok, akik az útszélénnemhagyást megígérték. Ráadásul a családja él-hal érte: a kósza hírek szerint a mamája – jelentős Mol-nagyrészvényes, és a Corvinus egyik fő szponzora a Mol – intézte a vizsgát, személyesen viharzva be az intézménybe; hogy dévaj MILF- vagy fúria-üzemmódban, nem tudni, de mindegy is.

A csemete levizsgázott, előbb-utóbb diplomája is lesz, aztán uccu, irány a nagy élet. Ahol, hála a diplomának, hamar csúcsvezetővé nőheti ki magát, és követheti el egyik baromságot a másik után, és ha nincsenek alatta kevésbé pedigrés, ám a szakmájukhoz értő beosztottak, akik rendbe hozzák, amit a csemete el… izélt, akkor baj lesz. De vannak alatta, mindig lesznek.

Vagyis nem történt semmi különös, egy nap a NER hétköznapjai közül: valamivel bizarrabb, ám ugyanolyan undorító, mint a többi. Eltekintve attól, hogy ennek még, lásd fentebb, komoly következményei is lehetnének – de hát az ígéretes ifjú karrierje amúgy is állami vagy NER-közeli cégnél zajlik majd, ahol nem a vezetőség szakmai tudása a siker kulcsa.

Eltekintve továbbá attól, hogy mikor történik mindez: a szuverenitástörvény bevezetésének idején. A szuverenitástörvénynek sok olvasata lehetséges, de a lényege mindnek ugyanaz: itt minden a mienké, kürtölik világgá a törvény meghozói; a többieknek pedig kuss. Nem feltétlenül tudatos, hogy az Ádám Zoltán elleni áskálódás-hadjárat és a szuverenitástörvény benyújtása és ezt követő automatikus bevezetése egymással párhuzamosan zajlik, talán nem is véletlen, az azonban biztos, hogy elkerülhetetlen volt. A Fidesz a vesztét érzi, fogy a pénz, az EU nem vagy alig küld, a teljesen tönkretett ország pedig nem lesz képes kitermelni a kastélyravalót. Ellentmondásnak tehát nincs többé helye, érkezzék bárhonnan is, még ha egy egyszerű egyetemi docens részéről is, mindenképpen el kell hallgattatni, mert most már nem babra megy a játék, hanem zsebre, és ilyenkor tényleg senkit sem hagynak az út szélén: akik hasonlítanak rájuk, azokat akár magukkal is vihetik, a többieket az árokba lökik.

Ha hagyják/hagyjuk: de ideje lenne kidolgozni a megfelelő stratégiát az árokba lökés megakadályozására, és ebből a szempontból sokat tanulhatunk, ha követjük Ádám Zoltán közelgő munkajogi perét.

 

* Megdet Rahimkulov egy pár évvel korábban alapított orosz állami cég menedzsereként érkezett hazánkba a rendszerváltás után, bő tíz évvel később pedig Magyarország leggazdagabb embereként tért vissza Oroszországba.

(Megjelent a 9 magazin 2023. december – 2024. januári számában.)