Totális háborús pszichózis egy ferencvárosi lépcsőházban, valamint kapualjban, kukatárolóban és más lakossági, kisközösségi terekben

A Fidex–KDNP kerületi frakcióvezetőjét, Gyurákovics Andreát lapunk és később portálunk négy éve próbálja megszólítani, interjút, háttérinformációt kérni tőle, kiszedni belőle, ám elutasító ellenállása olyan erős és kemény, mint egy szovjet partizáné 1943-ban a brjanszki erdőben, de ez végül is nem meglepő a rubeljobboldal oly jeles képviselőjétől, mint a kormánypárt kerületi frakcióvezető asszonya. Polgármesterségre aspirál, Baranyi polgármester asszonnyal szemben határozza meg magamagát, és most, Gegesy úr elindulásával még talán esélyt is lát, hátha lehet olyan konstelláció az eredmények ismeretében, hogy ő legyen az esetleges befutó. Ezért aztán küzd – egy mostanában ismét széles körben megkedvelt fordulattal élve –, mint malac a jégen. 

A magyar „házmester” szó a német „Hausmeister” tükörfordítása, Ferencvárosban külön relevanciája van ennek, hiszen a társadalomtörténetileg belátható százötven év elején Franzstadt egy sváb hentes-, és molnárkerület volt, és a nagyobbacska bérházak megépülésével kialakult a házmesterség intézménye itt is. Ez nemcsak egy német-magyar találmány, Franciaországban is ott figyel a bejárati kapu mellett a concierge, aki még üzenetet is átvesz, sőt, pótkulcsot is kezel, mint egy szállodai recepciós. New Yorkban is van ilyen funkciójú egyén házanként, vagy „gondnoknak” (janitor) vagy szupernek (a szuperintendánsból) nevezik őket. Intézkednek, ha elromlik a lift. A magyar házmesternek történelmileg két további funkciója is volt: egyrészt kapuzárás után beengedik a későn megtérő bohémeket, régen két forintot kellett ezért perkálni, később volt az már húsz is. A házmester másik feleadata a lakók megfigyelése, és indolkolt vagy indokolatlan esetben feljelentése volt. A nyilas és a kommunista korszakokban a házmesterek feljelentő funkciója képezte tevékenységük dandárját, nem a kukák kitolása a járdára vagy a lépcsőház tisztasága. A nyilasházmester tevékenyége a holokausztban majdnem olyan jelentős volt városon, mint a Magyar Királyi Csendőrségé, a komcsiházmester tevékenyége a sztálinizmusban majdnem olyan jelentős volt városon, mint az Államvédelmi Hatóságé. Vannak dolgok, melynek hagyománya, gyökérzete olyan mély és szétterjedő, mint a kétszáz éves tölgyfa lombja.

Ha én jól vagyok informálva, akkor Gyurákovics Andrea polgári foglalkozását tekintve nagybani közös képviselő, ahogy a Kádár-rezsim idején fogalmazták ezt a hivatást: „tömbházfelügyelő”. Minden ilyen hivatásnak megvan a maga hivatásrendje, hagyományrendszere, vonatkozási pontjai, a tömbházfelügyeletnek is. Cikkünk címe egy 444-es dolgozat címét parafrazeálja, nem lennénk meglepve, ha az idézett levélszekrénysor Gyurákovics polgármesterjelölt asszony tömbházfelügyeleti körzetébe simulna. Kérdés persze, hogy a tömbházfelügyeleti körzetébe simuló lakók vevők-e az egy, esetleg kétbites üzenetekre (HÁBORÚ), amelyek célja a kis és nagybani korrupciós ügyek lelplezése. Gyurákovics frakcióvezető asszony ilyen irányú tevékenysége régi és jól dokumentált, igen szórakoztató megnyilvánulása volt például, mikor még a HírTV O1G-és időszakában Kevin Costnerként Whitney Houstont (Bácskai János) védte a nyilvánosság elől, parodisztikusan mintegy. A vele szembenálló Magyar Kétfarkú Kutyapárt összeállításában embedelt videó mutatja, hogy a frakcióvezető és polgármester-jelölt asszony amerikai futball-quartbackeket megszégyenítő területvédő mozgással védi a maga Whitney Houstonját. A házmestertempó jól mutatja meg rút orcáját Gyurákovics Andrea feljelentéseinek záporozó sorában. Már április végén jelentett egyet fel, mely feljelentés ugyan légbőlkapottnak tűnt, de annak hatósági átfutása legalább 30 napos, ergo a feljelentés hivatkozható, a bűn, de legalábbis a gyanú árnyéka vetül, és ez a sötét árnyékpászma nem is tisztázható a választás előtt jogerősen. Hogy próbálkozik, az tudott, az összes önkormányzati cégtől bekért mindenféle elszámolásokat, hátha sikerül a sokezermilliárdos kormányzati síbolások hazájában találni valami pöttyet valakin, aki nem fideszes. (Eddig nem sikerült.) Gyurákovics Andrea, a Ferencvárosi Úrhölgyek Polgári Egyesületének volt elnöke jelenleg is oszlopos tagja (úrhölgye) a fake feljelentések bajnoka lett, és feljelentéseit a rendőrség hivatalból vizsgálja – adófizetői pénzbe kerül ez is, hozzáadott haszon: addig sem kell a rendőrségnek pedofilpártolókkal bíbelődni – ami kiváló alkalom arra, hogy szerepeljen szokásos médiafelületein, mint például a „kecskebaszós” Pesti Srácok gúnynevű revolverpropaganda portálon. De a frakcióvezető asszony szívesen jelenik meg a ferencvárosi önkormányzat testületi ülésein is a szennymédia Politikai hobbista című műsorának (műsorvezető: DJ Jeszy) mörcs pólójában –, vagy a hegyipatak tisztaságú HírTV sokoldalúan tájékozódó és kiegyensúlyozott programjaiban. Az „úrhölgy” a savazást, sározást, komoly arccal és csinált megindultsággal – FYI: Gyurákovics Andrea színészi képességei alulról sem nyalják meg még egy Vidnyánszky-színház hitelességi minimumát sem – előadott honféltő honleányi kétségbeesését, úgy, mint akiből már láthatóan örökre kiszáradt a honderű.

Mindezt a legjobb magyar házmester-hagyományok szellemében, ferencvárosi lépcsőházakban, valamint kapualjakban, kukatárolókban és más, lakossági, kisközösségi terekben.

– vba –

A kiemelt képen Gyurákovics Andrea látható kedvenc újságjával (na jó, nem), a 9 magazinnal a kezében

Fotó: Stépán Virág