Demens betegeket is fogad nyártól a Toronyház utcai idősklub

Nyáron várhatóan megnyílik az első olyan integrált idősek klubja Ferencvárosban, ahol demens idős embereket is fogadnak majd. A Toronyház utcában 100 millió forintból megvalósuló átépítés után öt enyhén vagy középsúlyosan demens idős ember nappali ellátása mellett harminc fős idősklub is működik majd.

A kerületben is nagy igény van arra, hogy szakemberek vigyázzanak demens idősekre, akiknek folyamatos felügyeletre van szükségük, ezért terjesztette be Jancsó Andrea szociális tanácsnok, korábbi momentumos képviselő az integrált nappali ellátásra vonatkozó javaslatát, amit meg is szavazott a képviselő-testület. Nemcsak a Toronyház utcában készülnek az idősek fogadására, hanem a Friss utcában is szeretnének létrehozni egy bentlakásos idősek otthonát, ezért költözött át az ottani idősek klubja a Toronyház utcába. A Friss utcában a tervezés már elindult, de Jancsó Andrea szerint az egy hosszútávú vállalás, hogy az átmeneti otthonból tizenkét férőhelyes tartós bentlakású idősek otthonát alakítsanak ki.

Hazánkban sok Alzheimer-kórral, demenciával diagnosztizált idős ember él. A legtöbbjüket családjuk ápolja komoly erőfeszítések árán, hiszen ezeknek a mentálisan beteg embereknek gyakorlatilag állandó felügyeletre van szükségük, mert már nem tudnak biztonságosan egyedül élni. Számukra veszélyforrást jelenthetnek a háztartási eszközök, a fűtési rendszer, az elektromos berendezések. A mindennapjaikhoz ezért demenciájuk súlyosságától függően állandó segítségre van szükségük. A családjuk számára ez rendkívül megterhelő és időnként megoldhatatlan feladatot jelent.

Jancsó hosszútávú javaslata, hogy a kerületben legyen több helyen is elérhető a demenciában szenvedő idősek nappali ellátása, ahol a hozzátartozók biztonságban tudhatják az érintett idős embert, amíg a család dolgozik.

A Toronyház utca 11-ben nyílik az első ilyen integrált nappali ellátást nyújtó idősek klubja, ahol a  FESZGYI szakemberei, szociális és terápiás munkatársak, valamint gondozók és szakgondozók segítenek majd az idős betegeknek abban, hogy biztonságban és élményekkel gazdagodva tölthessenek el naponta pár órát. A FESZGYI idősellátás területén dolgozó munkatársa, Vinczéné Árvai Klára elmondta, hogy speciális programokkal készülnek majd az integrált klubban, hiszen a megszokottól eltérő ingerekkel lassítható a demencia súlyosbodása. A szakember szerint nemcsak  jó, de szükséges is, hogy legyen a demenciában szenvedőknek nappali program és felügyelet, hiszen a mentálisan beteg időseknek csak egy kis része tud végleges ellátást nyújtó otthonokba kerülni a férőhelyek hiánya miatt.

– bgb –

Fotó: Stépán Virág