Főszerepben a libamáj

Aki már élt a kilencvenes években, az kapásból idézi a minimalista stílusú tévéreklám szövegét: „Zálogból visszamaradt, új aranyékszerek kaphatók szinte féláron. Hol? A Klapka Árverési Csarnokban. Vámház körút 9.” E ház földszintjén ma a Libamáj Brunch nevű étterem működik.

Nagycsarnok (fotó: Budapest Vásárcsarnokai Kft.)

Szemle a Fővám téri Vásárcsarnokban

A Nagycsarnok jó ideje kedvelt turistacélpont, mindenki tudja. Olvastam is néhány érzékletes, részletekbe menő írást, amelyek bírálják is az erre épült kínálatot. Ugyanakkor van egy közelben lakó barátnőm, aki mégis esküszik rá. Most jött el az ideje, hogy kiderítsem, kinek van igaza.

A kifőzde platóni ideája

Sok éve hajtogatom, ha lesz itt valódi gasztroforradalom, akkor annak alulról kell majd indulnia, a csárdák, étkezdék, falodák, kifőzdék, hentesek, főzelékfalók, bodegák, büfék, lacikonyhák, restik, kocsmák, kisvendéglők világából.

Nem hintaló – kasmíri ételek az Üllői úton

Feljövök az aluljáróból a Nagyvárad téren, éhes vagyok, mint egy nagyvárosi farkas. Körbenézek, van itt minden, mi az ég alatt szem-szájnak kellemes: tálcás hentes, mexikói, kínai, pékség, de a leghosszabb sor az indiai-pakisztáni gyors­étterem előtt áll.

Klasszikus és kísérleti Nyulak

Azt szinte mindenki tudja, mi a ferencvárosi koktél. Moldova György A börtönválogatott című írásában H. Kovács a 8888-as Italbolt söntéspultjánál elárulja a pontos receptet: egy rész rum és két rész rum, de jól összerázva. Ám azt tudják, hogy létezik ferencvárosi sör is?

Kiss Géza tud főzni!

Pár méterrel átléptem a ferencvárosi határt, és már a Nyóckerben vagyok. Azért ülök e helyütt, mert éppen itt működik a Little Geisha Can Cook (magyarul: Kiss Géza Tud Főzni) fúziós ázsiai vendéglő, amelyről csupa szépeket hallottam.