Bringakonyha

Soós László a Magyar Kerékpáros Sportegyesület elnöke és a Tűzoltó utcai közösségi szerviz, a Bike Kitchen vezetője. Itt nem ételt készítenek összetevőkből, hanem biciklit, legyen az ötvenezer forintos vagy milliós, a szerviz pedig díjmentes. Vagy mindenki magának szerel, csak az anyagárat kell megfizetni.

A tortaszobrász

Van a Lónyay utcában, a Bakáts utca sarkán egy icipici műhely. Mindössze két sütő, három hűtő és egy L alakú fémpult található benne, egyetlen székkel. De a cukrász úgyis mindig állva dolgozik, egész nap gyúr, kever, díszít, formáz, sütőbe tesz, hűtőből vesz, tölt, ken, lekvároz, szór és fóliáz, egyszóval ég a keze alatt a munka.

A notórius Nagy

A Békéscsabai Jókai Színházból indult, a Krétakör társulatában edződött, az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színház, Dunaújváros és kis szabadúszás után pedig ma az Örkényben társulati tag Nagy Zsolt. Öt gyermek apja, őszintén és sokszor kritikusan válaszol az újságírók kérdéseire. Portré.

A térfigyelő életműve

A 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, operatőr, a Magyar Mozgókép Mestere. A magyar film vizuális világának újrafogalmazója a filmkészítés reneszánsz embere. Most 79 éves.

A személyes szabadság nevében

Ludassy Mária filozófust, professzort, az ELTE BTK Filozófiai Intézetének tanárát, az MTA doktorát, a József Attila-lakótelep nyugdíjas lakóját távkérdeztük ifjúsága Budapestjéről, a kerületről és a felvilágosodás 21. századi esélyeiről.