Elkészült a Vágóhíd utcában a bolgár közösség oktatási és kulturális központja

Még 2021 tavaszán írtunk arról, hogy a Vágóhíd utcai bolgár ortodox templom mellé új bolgár oktatási és kulturális központ épül. A központ immár elkészült. A megnyitója Szent Cirill és Szent Metód, a bolgár ábécé, oktatás és kultúra és a szláv írásbeliség ünnepén, május 25-én lesz.

A bolgár nemzetiség intézményei korábban két helyen működtek: a Vágóhíd utcában a templom és a Bolgár Művelődési Ház; a Bajza utcában pedig a Bolgár Országos Önkormányzat, a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda, valamint a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola. Ám a magyar állam tulajdonában lévő Bajza utcai épületre a kormánynak egyszer csak szüksége lett, amit úgy oldott meg, hogy adott a bolgár nemzetiségi szervezetnek 2,6 milliárd forintot egy új hely felépítésére. A bolgár kormány ezt még kiegészítette 1 millió euróval, így megkezdődhetett az új hely kialakítása.

„A Ferencvárosban itthon vagyunk. Valaha itt, a Haller utcában volt a nagybani zöldségpiac. A nagyszüleink, dédszüleink itt alapozták meg az életüket” – mondta 2021-ben lapunknak dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke. „Nagyon hálásak vagyunk ezért a lehetőségért a 9. kerületi önkormányzatnak” – tette hozzá.

Az új centrumban azóta minden egy helyre került: az óvoda, az iskola, valamint a nemzetiségi kultúrkincs őrzéséhez feltétlenül szükséges színházterem és más közösségi terek is.

A 2008-ban indult óvoda igazi multikulturális közeg: a gyerekek egyszerre ismerkedhetnek a magyar és a bolgár zenével, tradíciókkal, népi játékokkal, nem utolsó sorban pedig a nyelvvel és a cirill betűkkel.

Az új központhoz biokertészet is tartozik, ahol a gyerekek a hagyományokat őrizve kertészkedhetnek. Jól is jön a mai inflációs, génkezelt világban, ha a gyerekek ellátják a családjukat néhány óriás bioparadicsommal.

Bár a centrum elkészültét már bejelentették, valójában még zajlik a bútorok összeszerelése, az árnyékolók, párakapuk felszerelése, a bokrok és virágok ültetése. „A gyerekek által ápolt magaságyásokat, az abban lévő paradicsomokat nemsokára áttelepítjük a korábbi helyükről. A napvitorlákat pedig csak akkor szereljük le, ha már a fák és a bokrok elég nagy árnyékot adnak a kertben” – mondta Donkó-Rácz Katalin az óvoda igazgatója.

Juhász Tamás

Fotó: Stépán Virág