Megállapodtak az Illatos úton talált száz tonnányi méreg elszállításáról

Megkezdődik 100 tonnányi rákkeltő, kiemelten káros, évtizedek óta betiltott vegyszer maradékának eltüntetése az egykori Budapesti Vegyiművek területéről a Greenpeace és Baranyi Krisztina független ferencvárosi polgármester több éves szakmai nyomásgyakorlása után – tájékoztatta a ferencvárosi önkormányzat sajtóosztálya a Kilenconline-t. Ezzel újabb fejezetéhez érkezett az Illatos úti méregraktár évtizedek óta húzódó ügye.

Baranyi Krisztina és Simon Gergely (Greenpeace)

Az Illatos úti telephely ügye először 2015-ben került be a köztudatba. Ekkor a Greenpeace és Baranyi Krisztina munkája és az ezt követő társadalmi nyomás hatására kétezer tonnányi szétrohadt, veszélyées hulladékos hordót szállítottak el a Budapesti Vegyiművek volt területéről. 2016 elejére nem maradt hordó a telepen, 2017-ben és 2018-ban elbontották a szennyezett berendezéseket és épületeket is, ám a terület talajvízszennyezettsége továbbra is megmaradt. 2022-ben szintén a Greenpeace és Baranyi Krisztina  hozta nyilvánosságra, hogy az Illatos úti telephely egy romos pincéjében évtizedek óta betiltott HCH (hexaklór-ciklohexán) rovarirtószer maradt szétfoszlott zsákokban. „Hiába bizonyították a Ferencvárosi Önkormányzat mérései az egészségre káros, a környék talajvízét is szennyező veszélyes hulladék létezését, a Pest Megyei Kormányhivatal tagadta a szennyezését létezését” – mondta el Baranyi Krisztina, aki  az illetékes hazai hatóságoktól követelt azonnali intézkedéseket.

A Greenpeace az ENSZ égisze alatt működő Stockholmi Egyezmény titkárságához, valamint az Egyezmény Uniós végrehajtásáért felelős Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságához fordult, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra annak érdekében, hogy tartsák be a nemzetközi egyezményeket, illetve tisztítsák meg az Illatos úti pincét a 100 tonnányi rákkeltő vegyszertől. Ekkor a zöldszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan a környezetvédelmi hatóság már 2015 óta tisztában van a szennyezéssel, mégsem tett semmit, hanem egy csődbe jutott vállalatot próbált kötelezni a veszélyes anyagok eltüntetésére.

„Évek óta dolgozunk azon, hogy megkezdődjön ezeknek a mérgeknek az elszállítása, ami, végre meg is történik” – mondta Baranyi. A területet bérlő cég, amelyiknek a pince a telephelyén van, megállapodott az állami felszámolóval, hogy szakszerűen felszámolja a lerakatot, és a költségeket leírhatja a bérleti díjból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Budapesti Vegyiművek jogutódja viseli a kármentés költségét. A Greenpeace és Baranyi Krisztina nagyon várja, hogy a jelenlegi állapotfelmérés után a terület teljes kármentesítése megtörténjen, de az ügyet továbbra is figyelemmel kísérik, amiről a Zöld Bolygó podcastban is beszélt.

Fotó: Stépán Virág

Károkozók – Száz tonna méregiszap az Illatos úti gyártelepen