Szkander a Bakátson

A két legesélyesebb ferencvárosi polgármesterjelölt két friss és érdekes interjúját ismertetjük az országos sajtóból. Gegesy Ferenc, a DK–MSZP–Jobbik–exMomentum jelöltje a NER-közeli Indexnek, a sokak (Karácsony Gergely–LMP–Kutyapárt–Momentum) által támogatott Baranyi Krisztina pedig a poszt-Népszabadság Jelennek nyilatkozott. 

Polgármesteri indulásom egy ferencvárosi hiba tünete” – mondja a címben Gegesy Ferenc, majd elmeséli: nem tervezte, hogy visszalép az önkormányzati politika első vonalába, de meggyőzték. Szakmázni szeretne, és bírálja a látványpolitizálást, valamint a konfrontatív vezetést.

„Minek hatására döntött úgy, hogy most újra belép a ferencvárosi politika küzdőterére?” – hangzik a kérdés, mire Gegesy: „Polgármesterségem húsz éve alatt az önkormányzat határozottan ment előre. A jól végzett munkámat a ferencvárosi Fidesz is visszaigazolta, amikor most januárban azt írták, szomorúan veszik tudomásul, hogy kiléptem az önkormányzat tanácsadói sorából, mert, bár voltak közöttünk politikai ellentétek, a kerületért végzett szakmai munkám megkérdőjelezhetetlen. Ezt igazolja, hogy 1998-ban a városfejlesztés területén több mint ötven ország települései közül mi lettünk a legjobbak.” Ma viszont szerinte példátlan, hogy nem állnak szóba egymással a városvezetők. Nem akarta nagydobra verni, hogy novemberben felállt a tanácsadói székből, de a történet kiszivárgott, és elkezdték keresni. Eleinte nem akarta vállalni, „mert nem tetszett a háromszereplős polgármester-jelölti felállás, hogy most mégis így alakult, ennek Baranyi Krisztina az oka”. Mármint az, hogy a polgármester nem állt le helyekről alkudozni a városvezetői oldal képviselőivel, pedig azok „1000 támogató aláírást gyűjtöttek össze a közös indulás érdekében”.

Nem szereti a látványpolitizálást, és az Ecseri úti metrófelszín rendbehozatalát ilyennek látja. Rákölteni „100 vagy akár 200 millió forintot is. Rendben van. De 2 milliárdot?” (Jegyezzük meg, hogy az eredeti, évekkel ezelőtti terv is 1 milliárd volt – a szerk.) A további városrehabilitáció sem lenne éppen olcsó vagy megvalósítható: „a 32 lakásból az emberek kimentése 26 milliárdba kerülne. Ez majdnem az egész éves költségvetési keretünk.” Viszont ígéri, hogy kampányszórólapjain pártlogók nem lesznek. „Amit mondok, az egyik oldalnak sem fog tetszeni. Az államtól kapott normatív bevételek és a fővárostól kapott iparűzési adóbevételek az elmúlt 4 évben együttesen 42 százalékkal nőttek. Az infláció persze 46-tal, de ez akkor sem megszorítás Ferencváros életében. 2019 után évente milliárdos nagyságrendű pénzt tudtunk megspórolni, ami azt mutatja, hogy biztosított a kerület működtetése. Ehhez még kaptunk 7 milliárdot az államtól fejlesztésekre. Eredetileg ebből 4-et a Mester utcai szakrendelő bővítésére ígértek, végül 5,5 milliárdot utaltak. Ráadásul olyan gyorsan, hogy még le is tudtuk kötni, így 100 milliós kamatnyereséget realizálhattunk.” Baranyi ezt azért kapta, hogy „ne cirkuszoljon az atlétikai világbajnokság előtt?” – kérdezi az indexes riporter. „Nem én mondtam” – válaszol rá Gegesy.

A kérdező arra az exmomentumos vádra is ráfordul, miszerint „Baranyi a férjén keresztül kapcsolódik a NER-hez. Ön ezt hogy látja?” Gegesy válasza: „Természetesen ismerem a férjét is, de ez a kabinetüléseken soha nem volt téma, annak ellenére, hogy maga a kapcsolat sokak számára valóban meglepő lehet.”

Régi-új polgármesterként nem a lobbierőre, hanem a saját erőforrásokra építene, hiszen az első Orbán-kormány idején is nyertek el pályázati támogatásokat. Egyetért viszont Vitézy Dáviddal, aki egységesítené a budapesti parkolási rendszert a BKK ernyője alatt, de nincs preferenciája a főpolgármester személyét illetően.

Hogy indulása megnövelte-e a Fidesz választási sikerének esélyét? Ezzel nem ért egyet, „a Fidesz az elmúlt hónapokban azért meggyengült”. Indulása, „az én személyes megjelenésem a Baranyi Krisztina által elkövetett hiba tünete, esélyeinek csökkenése ezzel a hibával függ össze”.

Hogy miért szavazzanak rá? „Az idősebb választókat arra kérném, hogy emlékezzenek vissza, 1990 után, a polgármesterségem alatt honnan hová jutott el a kerület. 2010-ben azt gondoltam, hogy 13-14 év alatt az általam megkezdett városrehabilitációs munkát be lehet(ett volna – a szerk.) fejezni. Sajnos nem sikerült, de velem most a munka ismét felgyorsulhat. A programomban nem lesz politikai kritika, és nem leszek partner az ilyen jellegű ellentétek élezésében sem. Meg szeretném mutatni újra, hogy mennyivel többet érhet el a kerület fejlesztésében egy politikai szempontok fölé emelkedő városvezetés.”

A végén érkezett meg a Joe Biden-kérdés: „Érzi még magában az erőt?” Gegesy: „Ha azt kérdezi, hogy az atlétikai stadion visszaalakítását követően lemennék-e munka előtt vagy után kicsit tréningezni a futókörre, akkor ki kell ábrándítsam. Nem vagyok aktív sportoló. Viszont egy évvel ezelőtt még a Himalájában jártam 5500 méter magasan, ahol már azért ritkább a levegő. Szóval bízom abban, hogy a magas hegyek mellett az új politikai viszonyok között sem hagy cserben az akklimatizációs képességem.”

„Mindenkinek sok sikert kívánok!” – mondja Baranyi Kriszta interjújának a címe, és ő is elárulja, hogy fitt, hiszen „tíz évig ütött a Fidesz”. A ferencvárosi Fideszt érzékenyen érintette az Illatos úti vegyi szennyezés ügye, aztán jött a parkolási ügyek feltárása, amit három évig nem engedett el.

A Fidesz önkormányzata megvonta az illetménye nagy részét, és azt terjesztették, hogy „megharaptam parkolóőröket, megmérgeztem kutyákat, s a házba is bementek, ahol laktunk, és a szomszédoktól érdeklődtek a családunkról, a gyerekeimről. Mindig erős támadások értek, és ezekkel a Fidesz az elmúlt öt évben sem állt le.”

Most viszont az ellenzékkel is szembe kell majd néznie – mondja a Jelen újságírója. „Ez 2019-ben is így volt. A Kutyapárton és az LMP-n kívül akkor egyetlen párt sem akarta”, hogy ő legyen a polgármester. Momentumos ellenfele „képviselőként a szavazatával támogatta, hogy a parkolási mutyi maradhasson”.

A Gegesy Ferenc indulásával kapcsolatos kérdésre azt mondja, „sajnos úgy időzítették a bejelentést, hogy már ne legyen idő előválasztásra. Én erre azt tudom mondani, hogy Gegesy Ferenc 2010-ben huszadik éve volt polgármester. Úgy tűnt, semmi nem akadályozhatja meg az újraválasztását. Akkor ugyanezek az emberek, az állítólagos szövetségesei, ráindították a helyi szocialista erős embert, Pál Tibort – ő a mai napig a kerületi MSZP valódi vezetője –, aki pont annyi szavazatot vitt el tőle, hogy a Fidesz jelöltje bőven 50 százalék alatti eredménnyel is behúzta a győzelmet. Ebben a logikában persze idén is megpróbálhatják ugyanezt.” A Gegesyvel tanácsadó korában folyt vitákról azt mondja, a polgármesteri kabinet tíz tagból állt, a kevés vitás kérdést szavazásokkal döntötték el, és Gegesy Ferenc mindig tudomásul vette a többségi döntést. „Ráadásul abban az ügyben, amit felemleget, a képviselő-testület döntött. Azok a képviselők álltak a kritikáival szemben, akik most valahogyan mégis őt támogatják. Ez nekem kicsit zavaros.”

A tömbrehabilitálás a covid idején Gegesy javaslatára leállt, „hiszen nem tudtuk, hogy a pandémiával kapcsolatban milyen lépésekre és mennyi pénzre lesz szükség. Például a munkájukat elvesztő lakosoknak rögtön elkülönítettünk több száz millió forintot, hogy pótolni tudjuk a kieső jövedelmüket. 2021 nyarán indult újra a tervezés. Ettől függetlenül elkezdtük, és most tartunk a tizenötödik olyan ház kiürítésénél, ahonnan részben WC nélküli lakásokból költöztettük összkomfortos, 21. századi lakásokba több száz bérlőnket. Szerintem ez jelentős rehabilitációs eredmény, hiszen ezek az emberek nem arra várnak, hogy a korábbi házukat újítsuk fel, hanem hogy minél előbb jó lakásba költözhessenek. Az a típusú politika, amit Gegesy Ferenc képvisel, kizárólag házak teljes felújításában gondolkozik. Ezt is csináljuk, most fejeztük be egy újabb felújítását. Harminc lakás lesz benne, bruttó 1,6 milliárd forintba került.” Azokra a házakra is költenek, amelyek teljes körű felújításához csak három, öt, vagy tíz év múlva jutnak majd el. Gegesy szerint csakis teljes házfelújításra kellett volna fordítani minden forintot, az atlétikai stadionnál kötött megállapodásból befolyt pénzt is, pedig abból „építettük a szakrendelőt – amit szintén most fogunk átadni –, óvoda-, kulturális és tömegsport-fejlesztések lesznek a stadion környékén. De aláhúzom: erről nem én döntöttem, hanem a testület.”

A házak teljes vagy részleges felújításában Gegesy csak a teljes felújítást tudta elfogadni, valóban ellenvéleményt fogalmazott meg. „Úgy érzem, neki a terveiben fontosabbak az épületek, mint az emberek.” Műszaki vizsgálatot is végeztek, de Gegesy azt mondta, „ezt a vizsgálati eredményt ne tárjuk a testület elé, ne hozzuk nyilvánosságra, mert akkor erre pénzt kell költeni, és nem haladna megfelelő ütemben az általa elképzelt épületrehabilitáció. Mi erre azt mondtuk, hogy sajnos ez büntetőjogi kategória” – keményedik be Baranyi. 

Továbbra is álmélkodik, hogy a volt polgármester megindul ellene: „2010-ben a helyi szocialisták buktatták meg, amikor ráindítottak egy jelöltet. 2014-ben aztán egy az egy ellen indult a fideszes Bácskai Jánossal szemben, és kikapott, amiért szintén a helyi MSZP-seket tette felelőssé, mondván, hiába álltak mögötte, ellene kampányoltak. Tehát voltaképpen nem is egyszer, hanem kétszer élte meg, hogy megbuktatják azok, akik most vezetőjüknek kérték fel.”

A Jelen előveszi a kiugró momentumosok vádját, amit Magyar Pétertől vettek: „A férjének diákhiteles múltja van, tehát a Fidesszel kollaborál?” Baranyi erre azt válaszolja: „Már 2020-ban is ezzel támadott a rogáni szennymédia, majd egy későbbi bizottsági ülésen volt téma, nyilvánosan elérhető felvétel és jegyzőkönyv szerint azok között, akik állítólag most tudták meg. Egyébként már akkor sem volt ott a férjem, amikor előjött ezzel a fideszes propaganda. Mindenki tudja, hogy az ilyen ügyeket hol kell kezelni. Ott, ahová valók: propaganda, és ennyi. Azon a napon, amikor a Momentum közölte velük, hogy nem őket szeretné a csapatomon belül indítani a választáson, hirtelen rácsodálkoztak, és erre hivatkozva léptek ki. (…) Ha valaki az elmúlt tíz évem – köztük az Illatos úti szennyezés, a parkolási maffia és a Fudan elleni harc – alapján azt szűrte le, hogy én fideszes vagyok, azon nem nagyon tudok segíteni. Mindenkinek sok sikert kívánok, aki elindul a választásokon! Én beletettem ebbe tíz évet, és azt remélem, hogy megalapozottan számíthatok a választók bizalmára.”

A Gegesy Ferenc által vitatott metrófelszín-felújításról és Vitézy Dávid vele forgatott videójáról azt mondja: „Az Ecseri úti közterületi felújítás nekem nagyon fontos, mert 30 ezer ember használja minden nap azt a teret, és egyértelműen politikai szándékból megpuccsolták a felújítás elkezdését az ellenem munkálkodó képviselők. Ez a felújítás fontos választási ígéretünk volt. Három héttel Vitézy Dávid videója előtt Karácsony Gergely is méltatta, elmondta, hogy szükség van rá, és nagyon örülne, ha lenne pénze rá a fővárosnak. Három hét múlva pedig a másik főpolgármester-jelölt is megerősítette, hogy a körúton kívüli beruházások mostohán voltak kezelve, kell rá pénzt teremteni. Ennyi volt a Vitézy-videó. (…) Karácsony Gergely Vitézy Dávid indulásával együtt is meg fogja nyerni a főpolgármester-választást.

Sokkal-sokkal szerencsésebb lett volna, ha ezt nem pártlista éléről teszi meg, hiszen az öt éve után talán még az esélyeit is javította volna, ha párton kívüliként indul, akár egy ernyőszervezettel, függetlenként. Ez most így alakult, de nem látom veszélyeztetve a győzelmét.” A fővárosi politikáról azt mondja: „Sokkal nehezebb lesz, mint eddig, mert a polgármesterek és a főpolgármester is Budapest érdekét tartották szem előtt, hiszen az ő lakóik sorsáról volt szó. Abban a pillanatban, hogy ezeket a helyeket pártpolitikusok veszik át – és úgy hallom, nagyon kevés polgármestert fognak jelölni a listákra –, pártpolitikai csatározások színhelye lesz a főváros. Ettől nagyon félek.”

Reméli viszont, hogy Ferencvárosban „sokkal-sokkal jobb, konstruktív képviselő-testület alakul a választás után”. Az ellene induló ellenzéki képviselők ekézése folytatódik: „azok a képviselők, akik most Gegesy polgármester mögé álltak, ezzel szemben a zöldterületek karbantartásával foglalkozó cégünk élére a saját frakciótitkárukat szavazták meg olyan jelöltekkel szemben, akiknek több tíz éves ilyen jellegű tapasztalatuk volt. Illetve beültették a bitcoinbányászattal megbukott erzsébetvárosi képviselőt ugyanennek a cégnek a gazdasági igazgatói székébe.” Baranyi Krisztina polgármester a nem törik–nem hajlik vonalon fejezi be a beszélgetést: „alkalmatlan vagyok rá, hogy rossz alkukat kössek”.

– vba –

A képen: Baranyi Krisztina és Gegesy Ferenc 2020-ban

Fotó: Déri Miklós